Gyöngyi
2 °C
13 °C

Izmosodó európai védelmi együttműködés

2003.11.18. 12:51
Megállapodtak a közös Európai Védelmi Ügynökség felállításáról a huszonötök, az unió jelenlegi és jövőre csatlakozó tagállamainak védelmi miniszterei - írja a BruxInfo. Az ügynökség már jövő nyáron megkezdheti működését. A védelmi kezdeményezés két másik fontos eleme, az gyorsreagálású haderő és az önálló védelmi tervezőközpont felállítása még további viták tárgya.
Az Európai Védelmi Ügynökség feladata az lesz, hogy koordinálja a tagállamok katonai fejlesztéseit, beszerzéseit és kutatásait az európai védelempolitika (ESDP) célkitűzéseinek megfelelően. Antonio Martino olasz védelmi miniszter nyilatkozata szerint az egyik legfontosabb feladat a "pazarlások és párhuzamosságok" megszüntetése lesz.

Ablakon kidobott pénzek

Nincs más hátra, csak előre
Az unió országai jelenleg egymástól függetlenül intázik katonai ügyeiket, beleértve a fejlesztésre és beszerzésre fordított kiadásokat is. Ennek az az eredménye, hogy a tagállamok összességében már most is az Egyesült Államok katonai költságvetésének felét költik el az amerikai védelmi kapacitás tizedének megfelelő erők fenntartására - nyilatkozta Martino a BruxInfo beszámolója szerint.

Az ügynökség feje a kül- és biztonságpolitikai főképviselő (jelnleg Javier Solana) lesz, de vezetését és finanszírozását a tagállamok egyelőre nem akarják közösségi szintre emelni. Valószínűleg az egyes országok védelmi miniszterei ülnek majd a szervezet döntéshozó tanácsában, ők vállalják érte a politikai felelősséget és a szükséges forrásokat is külön-külön adják majd össze rá a tagállamok. Annyi már biztos, hogy az ügynökség felállításának pontos részleteit januárban kezdi el kidolgozni egy most felállított munkacsoport, és a legoptimistább becslések szerint jövő nyáron már működésbe léphet a szervezet.

Katonák helyett egyelőre csendőrök

A BruxInfo beszámolója szerint a hatvanezer fősre tervezett közös európai gyorsreagálású haderő felállításával kapcsolatban késésben van a közösség. A terv már négy éve megszületett, de a kontingenst azóta sem sikerült összegrundolni. Mivel a haderő felállítására kitűzött korábbi határidő már lejárt, új tervre lesz szükség a 2010-ig terjedő időszakra. A franciák időközben előálltak egy uniós csendőrség megteremtésének ötletével, amelyet a béketeremtő missziókon vethetnének be olyan területeken, ahol katonai jelenlétre már nincs szükség, csupán a közrend fenntartására.

Tervurenbe kéne menni?

A Brüsszel melletti Tervurenbe tervezett önáló védelmi tervezőközpont megteremtéséről sem sikerült megegyezni - írja a BruxInfo. Az olasz védelmi miniszter elmondta, abban mindenki egyetért, hogy az uniónak szüksége van valmilyen független katonai tervező kapacitásra, de hogy milyen formában, abban nagyon eltérőek az álláspontok. Ez a központ a jelenlegi variációk szerint létrejöhet a NATO keretein belül vagy kívül, de maradhat a tervezőkapacitás a nemzeti parancsnokságoknál is.

A németek az elmúlt napokban hátráltak ki a tervezőközpont megvalósításának ötlete mögül, bár korábban kiálltak mellette. London az Egyesült Államokhoz hasonlóan ellenzi a szerintük a NATO már meglévő kapacitását duplikáló elképzelést, ezért elutasították a franciák javaslatát egy kisebb, mindössze 30-40 fős védelmi "sejt" létrehozásáról.

Magyar szerep

Magyarországot a BruxInfo szerint legközvetlenebbül az érinti, hogy az Európai Unió jövőre átveszi a NATO-tól a boszniai békefenntartó missziót. Jelenleg 150 magyar katona állomásozik a volt jugoszláv tartományban, és ez a haderő várhatóan tovább szolgál majd az uniós zászló alatt is, igaz, csökkentett, 107 fős létszámmal.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.