Salamon
7 °C
13 °C

Holnap kezdődnek az uniós felvételi vizsgák

2003.11.26. 09:44
Több mint 12 ezer jelentkező tesz vizsgát csütörtökön és pénteken az EU profi személyzetisei előtt. Valamennyien a jövőre csatlakozó országok állampolgárai, s tolmácsnak vagy titkársági dolgozónak szegődnének az EU központjaiba.
A versenyvizsgákat általában az adott ország fővárosaiban tartják, de Csehországban Brno, Lengyelországban Gdansk, Krakkó és Poznan, Szlovákiában Eperjes, Magyarországon pedig Debrecen is "vizsgaváros". Emellett több ezren Brüsszelben vizsgáznak.

Teszt, írásbeli, szóbeli

A jelenlegi bővítési program keretében ez az első jelentős versenyvizsga, s ezúttal az EU-intézmények tolmácsait s a titkársági személyzetek tagjait választják ki. Az érintetteknek - egy korábbi háttérválogatást követően - most személyesen kell számot adniuk tudásukról, rátermettségükről.

A magyar jelöltek Budapesten és Debrecenben vizsgáznak, mintegy 2.500-an. Előbb teszteket írnak, majd az itt megfeleltek írásbeli, végül szóbeli vizsgán esnek át. Brüsszel mintegy félszáz jól képzett HR-est küld a magyarországi vizsgahelyszínekre.

Állásajánlat csak a belépés után

Mindazok, akik megfelelnek, felkerülnek az EU listájára, s majdnem biztosan hamarosan állásajánlattal keresik meg őket. Azért nem konkrét állás a sikeres vizsgamunka jutalma, mert a csatlakozók hivatalosan csak 2004. május 1. után foglalhatják el helyüket az EU nagy családjában, így ezt megelőzően érthető módon az adminisztráció sem kezdheti meg munkáját. (Ne felejtsük el: a bővítés elhatározott, de még nem megtörtént lépés, egyelőre annak törvényes folyamata sem zárult le.)

Bizonytalanságot okoz az is, hogy az Európai Bizottság és az EU Tanácsa között nincs egyetértés, előbbi 7-800, utóbbi csak 4-500 új alkalmazott finanszírozását tartja lehetségesnek. A vita érinti az EU költségvetését, s vélhetően annak elfogadásával kerül majd nyugvópontra, kimenetele pedig sorsdöntő lesz a csütörtök-pénteki vizsgán eredményesen szereplők számára.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!