Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Az Európai Unió jövőjéről szavaznak Franciaországban

2005.05.29. 17:00
Vasárnap Franciaország az EU-alkotmányról szavaz. Noha a felmérések szerint a franciák zöme elutasítja az EU-alkotmányt, ez csak csekély mértékű többséget jelent. A részvétel délig 25 százalékos volt. Elutasítás esetén Nagy-Britannia törölheti saját népszavazását.

Franciaországban vasárnap reggel megnyíltak a szavazóhelyiségek, és megkezdődött az Európai Unió első alkotmányáról rendezett népszavazás. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint reggel 8 órakor nyíltak meg az anyaországban, Franciaország tengeren túli társult területein szombaton szavazhattak.

A 'nem' gyöngítheti őket

A szavazás kimenetele döntően meghatározza az Európai Unió további integrációját és Franciaország szerepét az egyesült Európában. Ha a választók elutasítják az európai alkotmányt, nemcsak az alaptörvényt vetik el, hanem Párizs szerepét is gyöngítik ez unióban.

A közvéleménykutatások szerint Chirac elnök és pártjának lobbitevékenysége sem tudott fordítani a trenden, így könnyen elképzelhető, hogy a népszavazáson az elutasítók tábora győz. A pénteken közzétett utolsó felmérések az alkotmányt elutasítók 51-56 százalékos többségét jelezték.

Franciaországban a nemmel szavazók a szociális szempontok előtérbe helyezését, az "ultraliberális" gazdasági modell megváltoztatását, a delokalizáció leállítását, vagy éppen Törökország EU-csatlakozásának megakadályozását követelik, olyan dolgokat tehát, amelyeknek nem sok közük van az alkotmányhoz.

A portugálok megszavaznák
Portugália megszavazná, London törölheti a népszavazást Egyöntetű vasárnapi brit sajtóértesülések szerint a brit kormány ejteni fogja az uniós alkotmányról jövő tavaszra előirányzott nagy-britanniai népszavazást, ha a vasárnapi francia referendum eredménye nemleges lesz. Tony Blair brit kormányfő hosszas ellenzés után tavaly közölte, hogy Nagy-Britanniában is referendumot tartanak a lakosság körében igen népszerűtlen szerződésről. Ennek időpontját még nem írták ki, de hivatalos közlések szerint a kormány 2006 tavaszát tekinti céldátumnak.

A háromnapos hosszú brit hétvégét Olaszországban töltő Blair a tervek szerint csak hétfőn nyilatkozik a francia referendum eredményéről, a vasárnapi brit sajtó szerint azonban szinte eldöntött tény, hogy ha a franciák elvetik az unió bővítéséhez kidolgozott alkotmányt, a brit kormány törli a népszavazás tervét.

Portugáliában többségben vannak az Európai Unió alkotmányának támogatói - derült ki egy vasárnap közzétett közvélemény-kutatás eredményéből. Eszerint ha most tartanának népszavazást az új uniós alapszerződésről, a portugálok közel 54 százaléka szavazna igennel és 7,3 százalékuk nemmel. A megkérdezetteknek összesen több mint 38 százaléka válaszolta azt, hogy nem árulja el álláspontját, illetve hogy még nem döntött.

Franciaországban csaknem 42 millió szavazásra jogosult állampolgár járulhat az urnákhoz. A választóhelyiségek közép-európai idő szerint 20 órakor zárnak, Párizs és Lyon kivételével, ahol a voksolást két órával meghosszabbítják. A törvény értelmében ezért az első, a választóhelyiségekből kilépő szavazók megkérdezésén alapuló (exit poll) becslések csak 22 óra után várhatók.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.