Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Egyre több francia ellenzi az EU-alkotmányt

2005.03.26. 13:03
Az EU alkotmányt ellenző francia polgárok egyre többen vannak: már 55 százalék a francia "non" az EU-alkotmányra egy március 23-án, 856 fős mintával készült felmérés szerint. Az adatok azt is mutatják, hogy nő azoknak a tábora, akik részt kívánnak venni a referendumon.

A Le Figaro szombati számában megjelent hír szerint a biztosan urnához járuló franciák 55 százaléka nemmel fog szavazni az EU Alkotmányos Szerződéséről a május 29-i referendumon. A felmérés március 23-án, 856 fős mintával készült.

Az EU alkotmányt ellenző francia polgárok aránya egyre növekvő: a március 16-17-i méréskor 51 százalékuk, március 18-19-én a megkérdezettek 52 százaléka, március 23-án már 55 százalék válaszolt úgy, hogy "nem" szavazatot fog leadni.

Az adatok azt is mutatják, hogy nő azoknak a tábora, akik részt kívánnak venni a referendumon; már kisebbségben vannak azok, akik nem mennek el szavazni. A választók számának és a nemleges szavazatok arányának együttes növekedése az elemzések szerint jobboldali erősödést jelez: a részletes mutatók szerint a március 16-17-i közvélemény-kutatás óta nőtt a kormányzó jobboldali UMP-szimpatizánsok aktivitása, és ezzel 8 százalékkal a jobboldali elutasító szavazatok aránya.

A szocialista szimpatizánsok elutasító válasza az egy héttel korábbi 59 százalékról 54-re csökkent. A felmérés szerint az alkotmánnyal szembeni szavazatok többsége protest-válasz: 31 százalék Törökország uniós csatlakozása ellen tiltakozik ily módon, húsz százalék pedig Jacques Chirac köztársasági elnököt és Jean-Pierre Raffarin miniszterelnököt akarja büntetni. Szociálisan érzékenyebb Európát szeretne tiltakozó szavazatával elérni a megkérdezettek 29 százaléka.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.