Mária
-7 °C
3 °C

Polgárháborútól tart Gheorghe Funar

2004.03.17. 14:36
Polgárháborút vizionált legutóbbi nyilatkozatában Gheorghe Funar. A Daily Telegraph szerint a fegyvereket csempésző, erdélyi fiatalokat fegyveres harcra kiképző magyar titkosszolgálatokról nyilatkozó kolozsvári polgármester példázza legjobban azt, miért is nem alkalmas az európai uniós tagságra Románia.
"Polgárháborút" akar szítani a magyar titkosszolgálat Romániában - jelentette ki a Daily Telegraphnak adott interjújában Gherghe Funar. Kolozsvár háromszor megválasztott szélsőjobboldali polgármestere szerint a magyarok "ezeregyszáz éve ellenségesek a románokkal, egyetlen céljuk ma is Nagy-Magyarország megteremtése".

"Titkosszolgálataik aktívabbak, mint valaha. Fiatal embereket képeznek ki fegyveres alakulatokba, nagy mennyiségű fegyvert és robbanóanyagot csempésztek az országba. Jugoszláv típusú polgárháborúra számíthatunk" - jelentette ki a napilapnak a kolozsvári polgármester.

Nacionalista posvány

A Telegraph szerint Funar szavai jól példázzák, miért is maradt ki Románia az EU májusi bővítéséből. A kilencvenes évek elején az effajta pánikkeltés megszokott volt a térségben, de mostanra a legtöbb ország már rendezte viszonyát szomszédaival - írja a brit napilap. Csehország megbékélt a szlovákokkal, Magyarország sem szól bele aktívan diaszpórája életébe, még a balti államok is rendezni látszanak orosz állampolgáraik jogi helyzetét.

Ezzel szemben Romániában a borzasztó méretű munkanélküliség és a járványszerű korrupció ellenére is a pénzt "nacionalista badarságokra" pazarolják - írja a lap. Példaként a piros-sárga-kékre festett kolozsvári padokat és kukákat, illetve a száz éve, még "magyar uralom" alatt készített főtér régészeti célúnak mondott "feltúrását" hozza fel a lap romániai tudósítója.

Kimaradhatnak az unióból

A lap szerint nem véletlen, hogy az EU a bővítési tárgyalások felfüggesztésével fenyegette meg a jelen problémái helyett a múltba révedő román politikai elitet. Hiába azonban a kormány múlt heti - a lap szerint inkább csak látszat - átalakítása, az EU vezetői egyre inkább felismerik: Románia csak a Ceaucescu-érában már megismert kettős beszédet folytatja. "Leváltanak egy-két minisztert, de a lényeg nem változik" - nyilatkozta a napilapnak Bogdan Cerghizan, a Nemzeti Parasztpárt kolozsvári irodavezetője.

A lap szerint az sem véletlen, hogy Bulgária - mely a rendszerváltás elhúzódása és a posztkommunisták kezdeti ügyetlenkedései miatt maradt ki az első bővítési körből - az utóbbi időben egyre keményebben lobbizik azért, hogy tagsági kérelmét Romániától függetlenül bírálják el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.