Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Profitált a kelet-európaiakból a brit munkaerőpiac

2004.11.10. 13:20
Egyáltalán nem terhelte meg a brit ellátórendszereket a kelet-európai munkavállalók retteget rohama, illetve maga a roham is elmaradt, mindössze kilencvenegyezren jelentkeztek nagy-britanniai munkára. A jelentkezők nagyrészt addigi fekete munkavállalásukat legalizálták.
Bár a kelet-európai országok EU-csatlakozása előtt a brit bulvárlapok a munkakeresők hordáival rémisztgették a brit közvéleményt, a májusi csatlakozás óta összesen csak kilencvenegyezer kelet-európai kért munkavállalási engedélyt az országban. David blunkett belügyminiszter szerint az engedélykérők negyvenöt százaléka már az EU bővítése előtt is Nagy-Britanniában vállalt illegálisan munkát, jelentette a BBC.

Nem fenyegetik a társadalombiztosítást

A szociális rendszert sem érte nagy megterhelés, a rémisztgetések ellenére mindössze kétezernyocszázan kértek gyermeknevelési támogatást és alig félezren folyamodtak munkanélküli segélyért az újonnan csatlakozó államok polgárai közül.

A legtöbb munkavállaló, a teljes közösség ötvenhat százaléka Lengyelországból érkezett. A kilencvenegyezres nemzetközi csoport mindössze három százaléka érkezett Magyarországról, írja a BBC.

Előnybe kerültek

Blunkett belügyminiszter szerint Nagy-Britannia, munkaerőpiaca teljes megnyitásával előnybe került a többi, munkapiacát lezáró uniós tagállammal szemben. "A feketemunkások törvényesítették státusukat, hasznot hoznak a társadalomnak, mi pedig az illegális munka más területeire koncentrálhattuk figyelmünket", jelentette ki a szakszervezeti szövetségek éves konferenciáján.

Blunkett szerint ráadásul a munkára jelentkezők rohama már le is futott, a nyári csúcs után augusztusban és szeptemberben is erős visszaesést mértek. Ráadásul a nyári munkavállalók nagy része már haza is tért szülőföldjére.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!