Vilma
-7 °C
4 °C

Népszavazást tarthatnak Nagy-Britannia EU-tagságáról

2004.04.15. 11:52
Népszavazásra bocsáthatja az uniós alkotmány kérdését Tony Blair. A Times és a Sun értesülései szerint akár Nagy-Britannia EU-tagsága is kérdés lehet a szavazáson.
"Komolyan fontolgatja" a népszavazás kiírását az európai uniós alkotmányról Tony Blair - írja a Times. A londoni napilap úgy tudja, a kormányfő Nagy-Britannia EU-tagságának jövőjét is hajlandó lenne vitára bocsátani.

Blair korábban mereven elzárkózott az alkotmány népszavazásra bocsátásától, tervéről azonban már a Sun című pletykalap is beszámolt a múlt héten.

A Times értesülései szerint Blair belső kabinetjének tagjai már azon dolgoznak, hogy a kormány pontosan milyen kérdéseket vessen fel. A lap szerint a felmerült lehetőségek között van a több más EU-tagállamban és csatlakozó országban meghirdetetthez hasonló, csak az EU-alkotmányhoz kötődő egyszerű népszavazás, de annak megkérdezése is, hogy Nagy-Britannia teljes jogú tagja maradjon-e az EU-nak.

A Sun értesülései szerint a népszavazás ötletét Blair legbefolyásosabb miniszterei, Jack Straw külügy-, David Blunkett belügy- és Gordon Brown pénzügyminiszter is támogatják. A lap szerint a referendum ellenzői azonban a szinte biztos bukástól félnek, mivel jelenleg a brit választók 80 százaléka elveti az uniós alkotmányt.

A népszavazás kiírása drámai fordulatot jelentene a brit kormánynak az alkotmány ügyében elfoglalt eddigi álláspontjában. A munkáspárti kormány rendre azzal verte vissza az ezzel kapcsolatos ellenzéki konzervatív követeléseket, hogy az új alkotmány - ellentétében például az euró bevezetésével, amelynek kérdésében hivatalos ígéret van a népszavazásra - nem eredményezne olyan mértékű változást a brit belpolitikában és jogrendszerben, amely referendumot indokolna.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.