Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Horvátország elbukhatja az EU-csatlakozást

2005.02.21. 19:58
"Megpróbálják" elfogni a gospici népirtással vádolt Ante Gotovinát, tett ígéretet Stipe Mesic, miután az EU külügyminiszterei elhalasztották a döntést a horvát csatlakozási tárgyalások megkezdéséről. A januárban újraválasztott horvát elnök szerint a jobboldal nemzeti hősének számító, Franciaországban köztörvényes bűncselekményekért elítélt Gotovina nincs országában. A hágai Nemzetközi Törvényszék másképp gondolja.

Nem született döntés a horvát csatlakozási tárgyalások megkezdéséről az Európai unió külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján. A tárgyalások kezdetének tervezett időpontja március 17., a tárgyalások megkezdéséhez azonban Horvátországnak rendőrkézre kéne kerítenie a hágai Nemzetközi Törvényszék feltételezései szerint a területén bujkáló háborús bűnösöket.

A hétfői kudarc kétségbeesett reakciókat váltott ki Horvátországban. Az ország januárban újraválasztott elnöke, Stipe Mesic hétfői nyilatkozatában ígéretet tett rá, hogy országa hatóságai megpróbálják elfogni a körözött háborús bűnösöket, elsősorban a gospici szerbek kiirtásával vádolt Ante Gotovina tábornokot.

A Franciaországban a nyolcvanas években köztörvényes bűncselekmények miatt kilenc évi börtönre ítélt tábornok minden valószínűség szerint Horvátországban bujkál. A több száz ártatlan civil kiirtásával vádolt Gotovinát a horvát jobboldal nemzeti hősnek tartja, kiadatása belpolitikai válsághoz vezethet.

Stipe Mesic horvát elnök egy hétfői rádióinterjúban kijelentette: "csak kevesebb, mint egy százalék az esélye annak, hogy Gotovina Horvátországban van". "Szolgálataink fokozott erőfeszítéssel, nemzetközi szakértők segítsége mellett végzik a dolgukat. Meg vagyok győződve, hogy nyomra bukkanunk. Ha nincs Horvátországban, ezt minden kétséget kizáróan be fogjuk bizonyítani", jelentette ki Mesic a közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze, Carla Del Ponte azt gyanítja, hogy Gotovina a kormányzatban dolgozó személyektől kap segítséget a rejtőzködésben. Egy hálózat működik az érdekében, amely "mélyen beépült a horvát kormányzati struktúrába", mondta. Szerinte a horvát kormány sohasem kísérelte meg komolyan a hálózat felgöngyölítését. A tábornok ideje javát a térségben tölti, s a zágrábi kormány ahelyett, hogy letartóztatná, csak győzködi, hogy adja fel magát, mondta korábbi jelentések szerint Carla Del Ponte.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.