Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Tizenötmillió gyereket dolgoztatnak Európában

2003.09.26. 11:49
A fejlett európai országoknak is komoly gondot jelent a gyermekmunka: csaknem 15 millió kiskorút dolgoztatnak, s főként a Földközi-tenger térségének országaiban.
Roberto Maroni olasz munkaügyi miniszter az Európai Unió és a csatlakozó országok luccai szakértői fórumán arról számolt be, hogy Olaszországban - ahol elméletileg 15 éves korig tilos gyermekeket foglalkoztatni - a folyamatosan, illetve időszakosan dolgoztatott kiskorúak száma megközelíti a százötvenezret. Olasz megítélés szerint a jelenség nem minden esetben negatív, hiszen hiszen a szülők üzletében való kisegítés, vagy a betakarításban való közreműködés az életre nevelés szerves részének is tekinthető. Délen sokkal súlyosabb a helyzet, hiszen itt a gyermekek a fekete munka, a kenyérkereset érdekében otthagyják az iskolát, s kikerülnek az oktatási rendszerből.

Az EU és a csatlakozó országok illetékes minisztériumi vezetői Luccában csütörtökön nyilatkozatot fogadtak el, amelyben az adott országokat a gyermekmunka - amely az esetek jó részében valóságos rabszolgamunka - elterjedése elleni következetes fellépésre szólítják fel. Állásfoglalásuk értelmében teljes határozottsággal - minden toleranciát kizárva - kell fellépni a kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések ellen, történjenek azok akár a családon belül is.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.