Ágnes
-13 °C
0 °C

Gyurcsány letért balra

2004.04.13. 18:11
Csak remélni tudjuk, hogy akad elég jelentkező a Westend City Centerben lézengők közül, aki hajlandó felülni az EU-bringára és letekerni a Budapestre tervezett 137 kilométeres etap egy részét, mert Demszky és Gyurcsány öltönyös biciklizése és Csisztu Zsuzsa lelkesítő szavai ellenére a népből csak egy nyolc év körüli kisfiú vállalkozott a megmérettetésre, és ült fel az első kerekét nélkülöző járgányra.
"Ez egy teremkerékpár" - állapította meg találóan Demszky Gábor főpolgármester az ünnepélyes esemény kezdete után néhány perccel. A leginkább újságírókból és operatőrökből álló tömegtől övezve a jelképesen felhúzott kordonok mögött Gyurcsány Ferenc sportminiszter, a főpolgármester és Csisztu Zsuzsa felelt a fergeteges hangulatért, később érkeztek az élsportolók, szám szerint ketten.

Biciklizni Prágáért

Tekintse meg képeinket!
A köszöntőben elhangzottak szerint a csatlakozásig virtuálisan megteendő út, Brüsszel és Budapest távolsága 1370 kilométer, amelyet a magyar állampolgárok tíz különböző nagyvárosban, apránként tekerhetnek le. Azok az úttörő résztvevők, akik már ma délután hajlandóak felpattanni a sárga mountain bike-ra, Csisztu Zsuzsa kecsegtető szavai szerint, prágai hosszúhétvégét nyerhetnek.

A görgőkön álló, képernyővel és számítógéppel összekapcsolt biciklit később Magyarország kilenc nagyvárosába is elviszik, állomásonként 137-137 kilométert kell letekerni a csatlakozáspárti sportembereknek, és akik teljesítették a távot, bekerülnek az "Akik eltekernek Európába" című nagykönyvbe. Demszky úgy vélte, a Brüsszel-Budapest távot a valóságban is le lehetne tekerni az április 30-i határidőig rendelkezésre álló néhány hét alatt.

Gyurcsány letér

Elsőként Gyurcsány pattant a bringára: a képernyőn egy, a '90-es évek előzős C64-es játékait idéző biciklista jelent meg, aki virágokkal borított zöld mezők között, verőfényes időben haladt az úton, miközben a számlálón peregtek a megtett méterek. A miniszter ilyen könnyű, sík terepen öltönyben is hamar elérte a harminchárom kilométeres sebességet (pedig nem is kellett előzgetnie), ám egy cseles útelágazásnál a közönség derültségére a rossz utat választotta, és váratlanul balra tért.

"Nyomsz egyet?" - fordult ezután Demszkyhez, aki az ismert urbánlegenda szerint egykor maga is biciklivel közlekedett (ez nem igaz), és ennek megfelelően vöröslő arccal negyven kilométerig tornászta fel a sebességet.

A főpolgármester után Martinek János öttusázó következett, akivel Csisztu Zsuzsa többek közt a pedálok ellenállásáról beszélgetett. Kiderült, hogy Martinek nem örült volna, ha az öttusa valamelyik számát biciklizésre kellett volna cserélni, bár "a gyerekkel mindig szokott biciklizni." Lanyhuló érdeklődés övezte Csollány Szilveszter egykerekezését, a sportoló egyébként ma ünnepli harminckettedik születésnapját, és ebből az alkalomból egy üveg bort kapott a jelenlévő potentátoktól.

"A híres emberek öltönyben bicikliznek" üdítő élménye után a tömeg hamarosan feloszlott, Demszky és Gyurcsány feltűnés nélkül távozott, bár a miniszterre később ráleltünk, interjút adott egy sarokban.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!