Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Nem állítják vissza a halálbüntetést az EU-ban

2006.08.02. 15:30
A halálbüntetésre vonatkozó EU-s törvényeknél kivételt tenne a lengyel államfő, ha pedofil gyilkost állítanak a bíróság elé. Az EU visszautasította a felhívást.

A kormánykoalícióhoz tartozó, szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligája (LRP) kampányt indít az Európai Unióban azért, hogy visszaállítsák a halálbüntetést a pedofil gyilkosságok esetében, jelentette be szerdán az LRP alelnöke. Lech Kaczynski konzervatív államfő európai vitát szorgalmazott a halálbüntetésről egy pénteken sugárzott rádióinterjúban.

"Félmillió európai uniós állampolgár aláírását szeretnénk összegyűjteni egy olyan petícióra, amellyel kivételként kérjük a halálbüntetés visszaállítását a pedofil gyilkosok számára" - közölte Wojcziech Wierzejski a Rzeczpospolita című napilap szerint. Wierzejski úgy vélekedett, hogy a halálbüntetésre vonatkozó jelenlegi uniós törvények "anakronisztikusak".

"Személy szerint én mindig is a halálbüntetés híve voltam, és az is vagyok" - hangsúlyozta. Lengyelországban 1997-ben törölték el a halálbüntetést, de 1988 óta moratórium volt érvényben az alkalmazásáról. Az országban jelenleg a legsúlyosabb kiszabható büntetés az életfogytiglan.

Az Európai Unió szerdán visszautasította Kaczynskinak a halálbüntetéssel kapcsolatos felhívását. "A halálbüntetés összeegyeztethetetlen az európai értékekkel" - közölte Steffan de Rynck, az Európai Bizottság szóvivője sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.