Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Nastase 2009-re román eurót akar

euractiv.hu
2003.10.02. 11:20
Adrian Nastase román miniszterelnök Strasbourgban jelentette be, hogy országa ki akarja használni azt a lehetőséget, hogy az uniós csatlakozás után egy két éves átmeneti időszakot követően már beléphetnek az eurózónába. A román lapok lelkesen fogadták a hírt, de ennek megvalósításához szigorú gazdasági feltételeket kell teljesítenie Romániának. A maastrichti szerződés előírja, hogy a külföldi adósság nem haladhatja meg a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 60 százalékát, a költségvetési hiánynak a GDP 3 százaléka alatt kell maradnia, a "régi" valutának pedig tartósan megfelelő árfolyam-stabilitást kell mutatnia.

Az euró 2009-es romániai bevezetésének lehetősége először tavaly merült került szóba, amikor a román kormány valutareformor akart végrehajtani a lej megerősítésére, hogy az embereknek ne milliókban, csal ezresekben kelljen számolniuk.

Szakértői vélemények szerint Lengyelországnak és Magyarországnak van a legnagyobb esélye arra, hogy a csatlakozó országok közül elsőként váljanak az eurózóna tagjává, és erre legkorábban 2008-2009 körül van esély.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.