Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Cigánykaravánok indulnának az unióba

MTI
2003.10.03. 11:02
Kapcsolódó cikkek (1)
Nacionalista politikai csoportok nyomására hallgatva a szlovákiai romák sorra lakókocsikat vásárolnak, hogy a jövő évi uniós csatlakozás után vándorútra keljenek, és az EU gazdagabb, nyugati felében próbáljanak szerencsét.

A jelenségre a privigyei cigány önkormányzat vezetője hívta fel a figyelmet, aki elmondása szerint csak a saját falujában hét olyan családot ismer, akik úgy döntöttek, hogy nyugatra indulnak a jövő májusban, a csatlakozás után. Marek Balaz szerint főleg nacionalista szervezetek bátorítják a romákat a távozásra azzal, hogy a franciaországi, spanyolországi vagy németországi nomád életmód előnyeivel hitegetik a gyakran nyomorúságos körülmények között élő embereket.

Akik ennek bedőlnek, házukat, lakásukat eladva máris elkezdtek lakókocsit vásárolni és készülődni a nagy utazásra. Mindezt úgy, hogy fogalmuk sincs a nyugat-európai jogszabályokról és arról, hogy milyen körülmények között élnek a nomád életmódot folytató romák az úticélként kiszemelt országokban. Balaz szerint a legtöbben uzsorások karmai közé kerülnek, akik arra kényszerítik őket, hogy bűnözéssel, prostitúcióval keressenek pénzt. Erre a Münchenben koldulásra kényszerített romák esetét hozta fel példaként.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!