Natália
-3 °C
7 °C

Kovács egyeztetne az uniós szövegtervezettel kapcsolatban

MR
2003.10.05. 20:33
Kovács László külügyminiszter a héten egyeztetést kezdeményez a parlamenti pártokkal annak a javaslatnak a szövegtervezetéről, amelyet Magyarország kíván benyújtani az európai uniós alkotmány tervezetéhez a nemzeti és etnikai kisebbségek jogainak kérdéséről - adta hírül a Magyar Rádió.

A külügyminiszter, beszámolva a római kormányközi konferencia nyitó üléséről, elmondta, hogy két javaslat hangzott el az alkotmány bővítésére. Négy ország vetette fel, hogy a keresztény örökségre, értékekre való hivatkozás is bekerüljön a preambulumba. Magyarország pedig azt javasolta, hogy kapjon helyet az európai uniós alkotmányban a nemzeti és etnikai kisebbségek jogainak védelme.

Kovács László az első reagálásokról szólva közölte, hogy a vélemények eléggé eltérőek voltak. Például a románok és a szlovákok úgy vélték, hogy ami nem szerepel a dokumentumokban, azt már nem érdemes fölvetni. A franciák, a belgák azt mondták, hogy úgy jó a tervezet, ahogy van, azon nem kell változtatni. Mindenesetre az új kérdéseket, illetve azok szövegtervezetét egy-két héten belül kell eljuttatni a római elnökségnek.

A Magyar Rádió kérdésére, hogy eddig miért nem egyeztették a javaslatot a parlamenti pártokkal, a külügyminiszter elmondta, hogy eddig nem találtak olyan időpontot, ami az ellenzéknek is megfelelt volna, most viszont már sürgőssé vált az egyeztetés, ezért hogyha az integrációs nagybizottságban nem tudják megvitatni a szövegtervezetet, Kovács László lehetségesnek tartja, hogy akár az Országgyűlés Integrációs Bizottságában, akár négypárti találkozón vitassák meg azt.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!