Natália
-3 °C
8 °C

Nem bünteti meg az Európai Bizottság Franciaországot

2003.10.22. 12:40
Mint az várható volt, az Európai Bizottság bírság kiszabása helyett egy év engedményt adott a franciáknak arra, hogy a költségvetési hiányt az eurózónában előírt mértékűre, a GDP 3 százalékára vagy az alá csökkentse - írja az EUobserver.com hírportál. A döntést hivatalosan tegnap jelentette be Pedro Solbes pénzügyi főbiztos.

Ezt 2005-ig csak úgy érheti el a kormány, ha több milliárd euróval csökkenti a közkiadásokat, vagy adót emel. A Bizottság azt is előírta, hogy a GDP 0,4 százalékával kell csökkenteni a strukturális deficitet, a hiánynak a gazdaság mindenkori állapotától független részét. Ez jóval szigorúbb előírás, mint amire a franciák készültek. December 15-ig kell benyújtaniuk egy részletes jelentést a arról, hogyan hajtják végre az utasításokat, amit az uniós szervek folyamatosan ellenőriznek majd a határidő lejártáig.

A Bizottság döntése nagy megkönnyebbülés a szintén gazdasági nehézségekkel küszködő németeknek, de kapott kritikát is. Theresa Villiers brit konzervatív európai parlamenti képviselő szerint az eljárás az euró megbízhatóságát veszélyezteti az eurózóna gazdasági nehézségeinek palástolásával.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.