Miklós
-7 °C
2 °C

Megalapozatlan vádak miatt mondott le a Santer-bizottság?

MTI
2003.11.04. 13:33
Belga lapértesülések szerint előfordulhat, hogy az ügyészség Edith Cresson felmentését javasolja majd a bíróságnak a volt francia kormányfő elleni perben.

Cressont azzal vádolják, hogy amíg az előző, Jacques Santer vezette Európai Bizottságban a tudományos és oktatási ügyek biztosa volt, fiktív állást biztosított a testületnél a saját fogorvosának, és hogy a felügyelete alatt működő, Leonardo-programban a szabályok megkerülésével adott előnyöket egy francia cégnek.

Ezek a vádak akkora botrányt kavartak, hogy emiatt az egész Európai Bizottság lemondásra kényszerült 1999-ben, majd ezután alakult meg a jelenlegi testület Romano Prodi vezetésével. A francia cég kedvező helyzetbe hozásával kapcsolatos vádat azonban nem sikerült bizonyítani. A fogorvos fiktív állása igaznak bizonyult, de az ügyészség állítólag úgy véli: Cressonnak nem kellett feltétlenül tudnia minden egyes, a beosztottait érintő ügyről. Ráadásul egyes vádpontok ez utóbbi téma kapcsán nem is büntetőjogi, hanem polgári jogi per tárgyát képezik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.