Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Prodi aggódik az Izrael-ellenes európai közvélemény miatt

MTI
2003.11.04. 13:40
Nagyon aggasztónak tartja Romano Prodi, az Európai Bizottság vezetője azt a közvélemény-kutatási eredményt, amely szerint az európaiak az összes felsorolt ország közül leginkább Izraelt gondolják a világbékét fenyegető veszélynek. Prodi kedden kiadott közleményében leszögezte: ez az eredmény nem egyezik sem a bizottság álláspontjával, sem politikájával.

Prodi most úgy nyilatkozott, hogy a közvélemény-kutatás eredményei "olyan előítélet továbbélését jelzik, amelyet minden habozás nélkül el kell ítélni. Ha pedig ez az eredmény a héber világgal kapcsolatos, még mélyebb és még általánosabb előítélet jele, akkor a mi visszautasításunk is még radikálisabb" - mondta, hozzátéve: "abban az Európában, amely a háború és a holokauszt szörnyűségeire való reagálásként jött létre, nincs semmiféle hely, semmiféle tolerancia az antiszemitizmus számára."

Az Európai Bizottság már hétfőn elhatárolódott a közvéleménykutatás eredményeitől, de a Le Soir című belga lap értékelése szerint mindenképpen hibáztak, mert illetékeseiknek, akik minden bizonnyal ott voltak a kérdések összeállításánál, nem lett volna szabad hagyniuk, hogy Izraelt és az Egyesült Államokat egy sorban említse a kérdőív Iránnal vagy Észak-Koreával a világ biztonságát veszélyeztető országokra vonatkozó részben. "Európa elmulasztott egy alkalmat a hallgatásra" - mondta a lapnak egy név nélkül nyilatkozó bizottsági illetékes.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.