Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

EU-alkotmány: vasárnapig is elhúzódhatnak a viták

MTI
2003.12.12. 21:59
Az Európai Unió jelenlegi és jövőbeli tagállamainak vezetői pénteki brüsszeli csúcsértekezletükön viharos gyorsasággal, alig két óra alatt lezárták az EU-csúcs hagyományos, gazdasági, politikai és biztonsági kérdésköreit, hogy utána minél gyorsabban megkezdhessék egyeztetéseiket az EU alkotmányának végleges szövegtervezetéről.

Az ezzel kapcsolatos viták viszont nagyon hosszadalmasnak ígérkeznek, s akár vasárnap reggelig is elhúzódhatnak. A résztvevők péntek este megkezdték a plenáris tárgyalásokat az EU alkotmányáról.

Ezt megelőzően Silvio Berlusconi, az EU soros olasz elnöke a vitás pontok megoldására négyszemközti megbeszélést folytatott néhány kollégájával, így José Maria Aznar spanyol kormányfővel, de ezek a "gyóntatások" a jelek szerint nem sok eredményt hoztak: legalábbis mind olasz, mind spanyol diplomáciai források azt állították, hogy a két kormányfő megbeszélésén nem született érdemi előrelépés.

Az eddigi sikertelenség miatt egyre több vezető politikus nyilatkozik pesszimistán: Tony Blair brit kormányfő például úgy vélte, hogy "nagyon, nagyon nehéz lesz eredményt elérni, mert az álláspontok igen távol vannak egymástól".

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!