Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Az EB nem enyhít ajánlásán a hiányos német költségvetést illetően

MTI
2003.12.18. 07:59
Továbbra is fenntartja Németország költségvetési kiadásainak lefaragását célzó ajánlásait az Európai Bizottság.

Az ajánlások fenntartásáról szóló döntés röviddel azután született, hogy az uniós tagállamok pénzügyminiszterei november végén felfüggesztették a költségvetési hiány miatt Párizs és Berlin ellen megindult eljárást.

Az EU-pénzügyminiszterek november végi brüsszeli találkozóján Berlin kötelezettséget vállalt arra, hogy 2005-ben a német költségvetés hiánya nem fogja meghaladni a Maastrichtban előírt mértéket, azaz a bruttó hazai termék 3 százalékát. Németországban 2002-ben és 2003-ban is magasabb volt a költségvetési deficit az engedélyezettnél.

Az előírtnál nagyobb költségvetési hiány miatt Németországot akár 10 milliárd euró, Franciaországot pedig akár 7,5 milliárd euró büntetés megfizetésére is kötelezhetik.

Szakértők szerint a bizottságnak egy esetleges újabb, a német költségvetési kiadások lefaragására vonatkozó ajánlása kevésbé szigorú eszköz lenne, mint az Európai Tanács által blokkolt, a maastrichti szerződéshez csatolt dokumentumban a hasonló esetekre előírt eljárás. Elfogadása ennek ellenére szinte biztosan súlyos konfliktust eredményezne Brüsszel és Berlin között.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.