Árpád
-1 °C
9 °C

Skandináv szkepticizmus

euractiv.hu
2003.12.29. 10:48
A norvégok egyelőre ellenzik országuk európai uniós tagságát - legalábbis a legfrissebb MMI közvélemény-kutatás adatai szerint. A megkérdezettek 44 százaléka nem csatlakozna az EU-hoz, míg 40 százalékuk támogatja az uniós tagságot. A polgárok 16 százaléka még nem alakított ki határozott véleményt.

Szeptemberhez képest az északi országban nőtt az uniót ellenzők száma, egy akkori hasonló felmérés szerint 38 százalék ellenezte a csatlakozást, januárban pedig még csupán 27 százalék. Mindenesetre az alternatívák keresését jelzi, hogy néhány napja az egyik jobboldali párt vezetője felvetette: vezessék be hivatalos fizetőeszközként az eurót, de tartsák meg a norvég koronát is.

A svédek az euróval szemben elutasítóak, egy friss felmérés szerint a megkérdezetteknek csupán 38 százaléka szeretné a csatlakozást a közös valuta övezetéhez. Az eurót ellenzők aránya 59 százalék, ami a szeptemberi népszavazáshoz képest további növekedést jelent. A referendumon a svédek 56 százaléka utasította el az eurót.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.