Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Megdupláznák a kutatás-fejlesztési költségvetést az EU-ban

euractiv.hu
2004.01.14. 09:39
Az EU kutatás-fejlesztésre szánt költségvetése a bizottság terve szerint a mostani 5 milliárdról 10 milliárd euróra nő a következő évtizedben. Ez az összeg a kutatásra szánt európai pénzalapok 10 százalékát jelenti.A bizottság azért lobbizik a kutatások erőteljesebb finanszírozásáért, mert ez gyorsítaná a gazdasági növekedést, csökkentve a különbséget az Amerikai Egyesült Államok és Európa között.

A tagországok álláspontja azonban a soron következő, 2007-2013-as költségvetés alakulásától függ. Ha minden a tervek szerint halad, és a tagok GDP-jük 1,24 százalékát fizetik be a közös uniós kasszába, akkor 2011-ben 13,7 milliárd eurót költhet kutatásra az EU. De ha a hat legnagyobb befizető terve megvalósul és a befizetés a GDP 1 százalékára mérséklődik, akkor a kutatásra fordítható keret is arányosan csökken.

A 2002-es barcelonai csúcstalálkozón a résztvevők elvben elkötelezték magukat, hogy kutatásra szánt nemzeti pénzalapjaikat 2010-ig a GDP 1,99 százalékáról 3 százalékra növelik. Az Európai Bizottság azt fogja ajánlani, hogy ebből egy százalékot az állami szféra, két százalékot pedig a magánszféra álljon. Ahhoz, hogy a barcelonai célokat meg lehessen valósítani, Európa-szerte a kutatás-fejlesztésre fordítandó összegek 6 százalékos növelésére lenne szükség.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.