Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Europol: nincs európai terrorhálózat

MTI
2004.01.20. 11:17
Európában nincs egységes terrorista struktúra, nem létezik terrorista hálózat, ám egyes sejtek mindig aktivizálódhatnak - jelentette ki egy bécsi lapnak Peter Gridling, az Europol terrorellenes részlegének vezetője.

A Hágában dolgozó osztrák szakértő, aki az Europol SC5 elnevezésű terrorellenes részlegét irányítja, a Der Standard című napilap keddi számában kifejtette, hogy az Európai Unió legtöbb országában gyanús csoportosulások léteznek, és az iszlám szélsőségességnek mindig vannak szimpatizánsai. E személyek némelyike korábban még Afganisztánban kapott kiképzést, ahogyan az letartóztatás után kiderült. Mindezekkel együtt azonban nincsenek olyan konkrét bizonyítékok, amelyek kitervelt támadásokkal kapcsolatos akut terrorfenyegetésre utalnának Európában - szögezte le.

Gridling szerint az Europol elemzései azt bizonyítják, hogy Európában nincs egységes terrorhálózat, az eddigi biztonsági intézkedések - köztük az ellenőrzés szigorítása, a "megfigyelési nyomás" fokozása - rendkívül megnehezítik a kulcsfigurák közötti kommunikációt. Egyes elszigetelt sejtek azonban bármikor aktivizálódhatnak logisztikai támogatás biztosítására - fejtette ki.

A szakértő tájékoztatást adott arról, hogy az Europol nem az FBI európai változata, operatív nyomozást nem folytat. A szervezet az EU minden tagállamából érkező információk feldolgozásával és elemzésével foglalkozik, és azok eredményeit visszaküldi a tagországoknak. A terrorizmussal szembeni küzdelemben az Europol elemzései segítséget nyújtanak az egyes nemzeti rendőrségek munkájához.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.