Zalán
6 °C
19 °C

Egyre kevésbé tetszik az osztrákoknak a bővítés

MTI
2004.01.22. 14:15
Az osztrákok 38 százaléka hibának tartja az Európai Unió keleti bővítését - állapította meg egyebek között az IMAS linzi közvélemény-kutató intézet abban a felmérésben, amelyet decemberben és januárban készített a 8,15 milliós alpesi országban.

A lakosság egészét reprezentáló felmérésben részt vevők összességében negatív hatásúnak értékelik a bővítést, a válaszadók 80 százaléka hibának vagy részben rossznak ítéli a 10 ország májusi felvételét. Az IMAS szerint a megkérdezettek többsége ugyan nem az EU összeomlásaként értékeli, hogy a legutóbbi csúcsértekezleten kudarcba fulladt a szervezet első alkotmányának elfogadása, de feszültséget lát a mag-Európa és a többi ország között, így az osztrák politikai erőknek nem lesz könnyű népszerűsíteni az európai egység gondolatát és az osztrák választókat az urnákhoz szólítani a június 13-án tartandó Európa Parlament-i választásokon.

A megkérdezettek 43 százaléka szerint az EU két csoportra fog oszlani. Csak a válaszadók 24 százaléka minősítette valószínűtlennek az események ilyen alakulásának a lehetőségét. A felmérés részvevőinek 44 százaléka véli úgy, hogy az európai integrációnak csak a gazdasági együttműködésre kellene korlátozódnia. A többség (56 százalék) úgy látja, hogy a jövendő Európai Unióban az olyan nagy országok, mint Franciaország, Németország és Nagy-Britannia, fogják meghatározni, mi történjen. A válaszadók 24 százalék véli úgy, hogy a kezdeti nehézségek után az EU több előnyt, mint hátrányt fog jelenteni számukra.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.