Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Az SZDSZ tárgyalna a szabad munkavállalásról

MTI
2004.03.12. 13:56
Az SZDSZ március 19-ére tárgyalást kezdeményez az Európai Unióhoz csatlakozó országok budapesti nagyköveteivel a munkaerő szabad áramlását segítő közös terv kidolgozása érdekében - mondta Szent-Iványi István, az Országgyűlés integrációs bizottságának szabad demokrata elnöke sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Európa egyik alapeszméje az egységes, nyitott munkaerőpiac, ezért mindent meg kell tenni a jelenlegi korlátozások megszüntetése érdekében - jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester. A szabad munkavállalás tekintetében Magyarország nem hét hét múlva, hanem hét év múlva csatlakozik az unióhoz - tette hozzá. A politikus közölte: a korlátozások bevezetésével a tagállamok súlyosan diszkriminatív intézkedéseket hoztak, amelyeknek nincs gazdasági racionalitása.

Európában egyedül a liberálisok utasítják el egyértelműen a korlátozásokat - tette hozzá Demszky Gábor. Elmondta: bár a Fidesz is felszólította a kormányt, hogy tegyen meg mindent a szabad munkaerő-áramlás érdekében, európai partnere, a konzervatív frakció elutasítja ezt. Ezt az álláspontot képviseli az Európai Parlament szocialista szárnya is - közölte Demszky Gábor. Ha a hazai szocialistáknak és konzervatívoknak sikerülne uniós partnereiket meggyőzniük, akkor megszűnne a korlátozás - tette hozzá a főpolgármester.

Az intézkedések azt mutatják, hogy a jelenlegi tagállamok elzárkóznak a csatlakozó országoktól - mondta Szent-Iványi István. A sajtótájékoztatón ismertették az SZDSZ e heti kérdését, amely a szabad munkavállalásra vonatkozik. Az SZDSZ szerint az ön korlátozná-e az emberek külföldi munkavállasát? kérdésre a konzervatívok azt válaszolnák: "az egyoldalú korlátozások a most csatlakozó országokkal szemben sértik a nemzeti büszkeséget. Ugyanakkor az lenne a legjobb, ha mindenki a saját hazájában élne és dolgozna". A szocialisták válasz az, hogy "ha a magyarok külföldi munkavállalását korlátozzák az uniós országok, akkor hazánknak is korlátoznia kell az uniós polgárok munkavállalását Magyarországon".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.