Elemér
5 °C
16 °C

A britek nem engedték be az EU szakértőit egy nukleáris telephelyre

euractiv.hu
2004.04.01. 12:02
Az EU kemény figyelmeztetésben részesítette Nagy-Britanniát, mivel a szigetország nem tette lehetővé, hogy az EU szakértői meglátogathassák a sellafieldi nukleáris telephelyet.

A konfliktushelyzet előidézője egy B30 elnevezésű kis tó. A telep üzemeltetője a "rossz látási viszonyok, és a magas radioaktivitási szint" miatt nem tudta lehetővé tenni, hogy a szakértők vizsgálat céljából megközelítsék a tavat. Ezzel az üzemeltető megszegte az EU-atomszerződést. Az EU júniusig adott határidőt Nagy-Britanniának a probléma megoldására, ellenkező esetben az üzemeltetőt megbírságolják.

Érdekes egybeesés, hogy ugyanazon a napon, mikor az EU elmarasztalta Nagy-Britanniát, Romániát "pénzzel" dicsérte meg. Az EU 223,5 millió eurót adott a románoknak azért, hogy a félkész állapotban lévő Cernavoda 2 atomerőmű biztonsági paraméterei az előírtaknak megfelelőek legyenek.

A Föld Barátai civil szervezet szerint az EU anyagi támogatása teljességgel indokolatlan, ezért az európai ombudsmantól az ügy kivizsgálását kérték.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.