Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

EU-alkotmány: új ír javaslat

euractiv.hu
2004.06.14. 13:45
Az ír elnökség vasárnap új javaslatot juttatott el a tagállamokhoz, amelynek vitája a mai külügyminiszteri értekezleten esedékes. Az indítvány kompromisszumos megoldás lehet a vétójog lehetőségét követelők és az azt elvetők között: a tagállamok igazságügyi-, belügyi- és társadalombiztosítási kérdésekben visszautalhatnának egy-egy kérdést az Európa Tanács elé, amennyiben úgy látják, hogy az EU-direktíva ellentétes nemzeti érdekeikkel.

Ez lehetne az a módja a minősített többségi döntés érvényesülésének, amely mellett az egyes országok aggályai is meghallgatásra találnának. Az ír javaslatnak megfelelően egyhangú szavazást igényelnének az adóügyek és a hat éves ciklust átfogó költségvetés.

Még mindig nyitottak a gazdaságpolitikai kérdések: mekkora joggal rendelkezzen az Európai Bizottság ezekben az ügyekben, és mekkora teret biztosítson az alkotmány a testületnek a stabilitási paktumban foglaltak szigorú kikényszerítésére. Az ír javaslat ellenzi Isten és a kereszténység említését az alkotmányos szerződésben, ragaszkodna az ,,Európa kulturális, vallási és humán öröksége,, megfogalmazáshoz. Ez megfelel Belgium és Franciaország erőteljes követelésének, ugyanakkor ellenkezést válthat ki Olaszország és Lengyelország részéről. A végső döntés az e hét végi EU-csúcsra vár az alkotmány ügyében.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!