Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Biometrikus EU-útlevelet akar a főkoordinátor

MTI
2004.06.23. 19:12
Tömegpusztító fegyverekkel elkövetett terrortámadások veszélyére is fel kell készülnie a világnak - jelentette ki szerdán Bécsben az Európai Unió terrorizmusellenes kérdésekkel megbízott főkoordinátora. Gijs de Vries az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bécsi ülésszaka alkalmából tartott szerdai sajtóértekezletén jelentette ki, hogy a hagyományos fegyverekkel végrehajtott terrortámadások veszélye ugyan valószínűbb, mint az atom-, biológiai, vagy vegyi eszközökkel elkövetett terrorcselekményeké, azonban ez utóbbiakra is fel kell készülnie a nemzetközi közösségnek. A szakértő szerint növekszik a tömegpusztító fegyverekkel elkövetett terrortámadások valószínűsége, s ez a lényeg.

Megfigyelők felhívják a figyelmet arra, hogy a bécsi Kurier című napilap szerdai számának címoldalán idézte Mohamed el-Baradeit, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatóját, aki egy washingtoni előadásában kijelentette: csak idő kérdése, hogy atomfegyverrel kövessenek el terrortámadást valahol a világon. A főigazgató szerint növekszik annak a veszélye, hogy nukleáris anyagok rossz kezekbe kerülnek. Nem csak államok, de akár már terrorista csoportok is úgynevezett piszkos bombát állíthatnak elő urán vagy plutónium felhasználásával - idézte az osztrák napilap a főigazgatót.

Gijs de Vries szerdai bécsi sajtóértekezletén James Loy amerikai belbiztonsági miniszterhelyettessel együtt kiemelte annak fontosságát, hogy az Európai Unió tagországai is alkalmazzák a biometrikus azonosítókat az általuk kiadott útlevelekben. Az EU koordinátora szerint sürgető az ilyen útlevelek alkalmazása.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.