Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Magyarország teljes jogú tag lett az Europolban

MTI
2004.09.01. 17:59
Magyarország szerdától teljes jogú tagja az Európai Unió rendőrségi hivatalának, az Europolnak. Az Europolon keresztül megvalósuló rendészeti együttműködés a korábbi 15 országról mostantól 22 uniós tagállamra terjed ki: Magyarország mellett Ciprus, Csehország, Lettország, Litvánia, Szlovákia és Szlovénia nyerte el a teljes jogú tagságot a szervezetben.

Mariano Simancas ügyvezető igazgató ez alkalomból kiemelte: az EU megnövekedett taglétszáma és földrajzi területe számottevő lehetőségeket kínál az Europolnak arra, hogy fokozza a rendészeti együttműködés hatékonyságát a nemzetközi szervezett bűnözés elleni közös harcban.

A hágai központú, kormányközi alapon működő európai bűnügyi rendőrségi szervezet fő célja, hogy javítsa a tagállamok illetékes hatóságainak együttműködését a nemzetközi bűnözés súlyosabb formái ellen. Az Europol a világszervezetként működő Interpollal ellentétben nem rendelkezik önálló nyomozati, bűnüldözési joghatósággal, hanem elsődlegesen együttműködési, információcserét bonyolító hivatalként működik.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.