Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Magyarország teljes jogú tag lett az Europolban

MTI
2004.09.01. 17:59
Magyarország szerdától teljes jogú tagja az Európai Unió rendőrségi hivatalának, az Europolnak. Az Europolon keresztül megvalósuló rendészeti együttműködés a korábbi 15 országról mostantól 22 uniós tagállamra terjed ki: Magyarország mellett Ciprus, Csehország, Lettország, Litvánia, Szlovákia és Szlovénia nyerte el a teljes jogú tagságot a szervezetben.

Mariano Simancas ügyvezető igazgató ez alkalomból kiemelte: az EU megnövekedett taglétszáma és földrajzi területe számottevő lehetőségeket kínál az Europolnak arra, hogy fokozza a rendészeti együttműködés hatékonyságát a nemzetközi szervezett bűnözés elleni közös harcban.

A hágai központú, kormányközi alapon működő európai bűnügyi rendőrségi szervezet fő célja, hogy javítsa a tagállamok illetékes hatóságainak együttműködését a nemzetközi bűnözés súlyosabb formái ellen. Az Europol a világszervezetként működő Interpollal ellentétben nem rendelkezik önálló nyomozati, bűnüldözési joghatósággal, hanem elsődlegesen együttműködési, információcserét bonyolító hivatalként működik.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!