Gerzson
1 °C
10 °C

Magyar régiók irodája Brüsszelben

MTI
2004.10.01. 00:56
Új státusban folytatja munkáját a Magyarországi Régiók Brüsszeli Képviseleti Irodája - jelentette be a képviselet igazgatója, Braun Gyula csütörtökön a belga fővárosban.

Az irodát hivatalosan a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal (MTRFH) hozta létre idén április 1-jén, a hét magyarországi régió támogatásával. Az öt főt foglalkoztató iroda feladatai közé tartozik a magyarországi régiók és érdekeik brüsszeli megismertetése, az uniós intézmények tevékenységének figyelése, a régiók tájékoztatása az őket érintő kérdésekről. További feladat, hogy közvetlenebb kapcsolat épüljön ki a regionális fejlesztési tanácsokkal, fejlesztési ügynökségekkel, önkormányzati szövetségekkel, a területfejlesztésben érdekelt civil szervezetekkel.

A képviselet 1999-ben jött létre, 2000 májusában nyílt meg hivatalosan, és idén került át az MTRFH irányítása alá. A csütörtöki bejelentést úgy időzítették, hogy egybeessen az EU régióinak úgynevezett nyílt napjaival, amelyeket Brüsszelben rendeztek a héten.

Az iroda újranyitására rendezett fogadáson részt vett Balázs Péter, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős magyar tagja is, aki az MTI-nek nyilatkozva úgy vélte, a régiók fontos szerepet játszanak az EU-ban, mert közel állnak az emberekhez, és segítenek megismerni az uniós tevékenységet. Leszögezte, a regionális politika tekintetében ő két területet tart kiemelten fontosnak: a határrégiók kérdését, mert ott általában nehéz a régiók közti homogenitást elérni, illetve a városfejlesztést, amelyre az EU ma még kevésbé figyel, mint a vidékre a jelentős kasszájú agrárköltségvetés révén.

Az uniós nyitott napokat értékelve a magyar biztos fontosnak mondta, hogy az esemény nagyon sok résztvevőt megmozgatott, és számos érdeklődőt vonzott. Kétezer szakember összesen több mint 70 munkacsoportülésen keresztül cserélt véleményt az uniós régiók fejlesztésének irányairól.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.