Piroska
-10 °C
1 °C

Németországnak magasan képzett bevándorlókra van szüksége

euractiv.hu
2004.10.21. 10:39
Kapcsolódó cikkek (1)
Alig néhány hónappal azt követően, hogy a vezető német politikai pártoknak sikerült jóváhagyniuk a határkőnek számító bevándorlási törvényt, az illetékes kormányzati bizottság bejelentette: Németországnak 25 ezer magasan képzett bevándorlóra van szüksége az ország munkaerőpiacában jelentkező űr betöltésére. Az Európa legnagyobb gazdaságának számító Németországban a magas munkanélküliségi ráta miatt a bevándorlás kényes politikai kérdésnek számít.

A témával foglalkozó kormánybizottság elnöke, Rita Suessmuth gyakorlatilag először mondta ki, hogy Németországnak korlátozott mértékű, jól irányított bevándorlási folyamatra van szüksége annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek a munkaerőpiaci egyenetlenségek. A bizottság érvelése szerint idegen munkaerőre van szükség az egészségügyben, a gépiparban, a, biztosítási és a banki szolgáltatások területén.

A figyelmeztetés nem hozta lázba a német politikusokat, az ellenzéki kereszténydemokraták szerint a jelentés semmiféle új érvvel nem szolgál a Németországban élő idegenek integrációjához. A több mint 80 milliós lakosságú Németországban élő idegenek száma meghaladja a hétmilliót. Gazdasági szakértők szerint a csökkenő születési arány miatt Németországnak bevándorlókra van szüksége ahhoz, hogy fenntarthassa jelenlegi széles körű népjóléti rendszerét.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.