Ervin
10 °C
23 °C

Schröder: korai még az albán EU-csatlakozás dátumáról beszélni

MTI
2004.11.18. 22:54
Gerhard Schröder német kancellár szerint Albánia az Európai Unióba (EU) vezető jó úton jár, de még korai megnevezni a csatlakozás konkrét időpontját, a felvétel az ország politikai és gazdasági teljesítményétől függ. Schröder az albán miniszterelnökkel, Fatos Nanóval lezajlott csütörtöki berlini találkozója után nyilatkozott. Nano más vezető délkelet-európai politikusokkal együtt a Balkán térségével foglalkozó gazdasági konferencián vett részt a német fővárosban.

A Schröder-Nano megbeszélésen szóba került a zömmel albánok lakta, formailag Szerbiához tartozó, ENSZ-felügyelet alatt álló Koszovó kérdése is. A kancellár hangoztatta, hogy Németország számára a normák változatlanul előnyt élveznek a státussal szemben, azaz Koszovóban először a demokratikus szabályoknak kell érvényt szerezni, s csak aztán dönthetnek végérvényesen a terület politikai jövőjéről.

A két kormányfő jelenlétében írták alá a tiranai repülőtér privatizálásáról szóló szerződést: a légikikötőt a német Hochtief konszern vezette konzorcium működteti majd.