Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Bécs 200 katonát ajánl fel az európai haderőbe

MTI
2004.11.19. 15:52
Ausztria 200 katonát ajánl fel az európai uniós haderő harcoló alakulatai számára - erősítette meg pénteken az Ö3 bécsi kereskedelmi rádiónak nyilatkozva Günther Platter védelmi miniszter. A néppárti politikus elmondta, hogy a 200 fős osztrák csapategység tagjai kizárólag önkéntesekből fognak állni, akik így egyénileg dönthetnek arról, hogy a lehetséges veszélyek figyelembevételével is vállalják-e a szolgálatot.

Az osztrák tömegtájékoztatás emlékeztetett arra, a semleges Ausztria már 2000-ben felajánlotta, hogy 1500 katonával képviseltetné magát a közös európai védelmi erőben. Az osztrák katonai vezetés tervei szerint a 200 fős első egység egy német-osztrák-cseh alakulat részét képezné az európai haderőn belül, és a legkorábban - amennyiben arra szükség lenne - 2007-ben lenne bevethető, egyébként a felállítását 2009-re tervezik. A miniszter elmondta, hogy először az EU tanácsának kell döntést hoznia a harcoló alakulatok felállításáról, majd ezt követően nemzeti szinten kell dönteni.

A közös európai haderő gyors kialakítása mellett foglalt állás pénteken Bécsben Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A spanyol politikus Ursula Plassnik osztrák külügyminiszterrel tartott sajtóértekezletén úgy magyarázta, hogy az EU nem a háborúra készül a közös haderővel, hanem arra, hogy ha szükséges lesz, akkor a válságkezelés katonai és polgári eszközeivel is megakadályozza a konfliktust. Solana szerint az európai soknemzetiségű haderő mintegy 100 000 főt fog számlálni (más források szerint 60 000 fős lesz).

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.