Piroska
-10 °C
1 °C

Norvégia: újabb EU-népszavazás 2007-ben?

euractiv.hu
2004.12.28. 18:37
Norvégia újabb népszavazást tervez az ország európai uniós csatlakozásáról. Kjell Magne Bondevik kormányfő elismerte, hogy az ország EU-csatlakozásának ügye nem sürgős kérdés, az ezzel kapcsolatos társadalmi vitát és újabb referendumot 2007-ben rendeznék meg. A legfrissebb felmérések szerint a lakosság 45,8 százaléka támogatja az ország uniós tagságát, és 43,8 százaléka ellenzi azt.

Norvégiában a 2007-es lehet a harmadik referendum az ország csatlakozása ügyében. A lakosság korábban már két alkalommal - 1972-ben és 1994-ben - nemmel szavazott, igaz, csekély többséggel. A csatlakozás elutasításának fő okát az Északi tenger kőolajtartalékaiból származó bevétel, valamint az ország halászati ágazatának fontos szerepe jelenti.

2005 szeptemberében általános választások lesznek Norvégiában, ám Bondevik szerint az EU-tagság ügye nem játszik majd fontos szerepet a kampány során, sokkal inkább a szociális kérdésekre koncentrálnak majd a politikai erők. Az Európai Gazdasági Övezet tagjaként Norvégia részese az uniós jogi szabályozás mintegy 80 százalékénak, és tulajdonképpen élen jár az uniós törvények "honosításában".

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!