Judit
-2 °C
8 °C

EP-képviselők a francia fejkendő-tilalom ellen

euractiv.hu
2005.02.23. 17:53
Az Európai Parlament képviselőinek egy csoportja a sokat vitatott fejkendő-tilalom feloldására szólítja fel a francia vezetést, amely tavaly betiltotta a muszlim fátyol viselését az iskolákban és a közintézményekben.

Öt európai parlamenti képviselő szerdán írásos nyilatkozatban fordul az Európai Parlamenthez, arra kérve a Strasbourgban ülésező testületet: sürgesse a "látható vallásos szimbólumok" iskolákban való viselését tiltó francia rendelkezés felfüggesztését. A levélírók szerint a francia gyakorlat alapvető emberi jogokat sért.

"Meglehet, hogy a szekularizmus elve alapján bevezetett francia tilalomhoz hasonló általános jellegű rendelkezések jó szándékból fakadnak, ám nem ismerik el az egyéni identitást és Európa lakosságának sokféleségét. Az ehhez hasonló kezdeményezések elterjedése Európa-szerte nem lenne hasznos" - mondta a nyilatkozat egyik aláírója, a liberális demokrata Sarah Ludford bárónő, aki úgy véli, helyes, hogy az EU az integráció elősegítésén fáradozik, az erőltetett asszimiláció nem jelenthet megoldást.

A nyilatkozatot a bárónővel együtt Alain Lipietz francia képviselő és a brit Caroline Lucas, Philip Bushill-Matthews, Claude Moraes is aláírta. Ahhoz, hogy a javaslatot az Európai Parlament megvitassa, három hónap alatt legalább 310 képviselő támogatását kell megszerezni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.