Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Szabad a munka Svájcban

MTI
2005.09.25. 15:01
Igent mondtak a svájciak a vasárnapi népszavazáson arra, hogy az alpesi országban a tavaly csatlakozott EU-tagországok állampolgárai is szabadon vállalhassanak munkát. Az osztrák tömegtájékoztatásban is ismertetett első részeredmények szerint a résztvevők mintegy 56 százaléka mondott igent a népszavazáson. Vasárnap 4,7 millió svájcinak volt lehetősége arra, hogy kinyilvánítsa a véleményét ebben a kérdésben. Az előzetes eredmények szerint mintegy 60 százalékuk élt is az urnáknál ezzel a lehetőséggel, ami igen magas aránynak számít az alpesi országban gyakran megrendezett népszavazások sorában.

Svájcban csak mintegy másfél évvel ezelőtt nyitották meg a szabad munkavállalás lehetőségét az EU régebbi tagországainak a munkavállalói előtt. Az alpesi ország állampolgárainak eurooptimizmusát bizonyítja, hogy 4 hónapon belül vasárnap már a második népszavazáson mondtak igent olyan kérdésben, amely az összeurópai együttműködés fejlesztését célozza. Júniusban 54,6 százalékos támogatással szavazták meg, hogy Svájc csatlakozzon a schengeni-dublini megállapodásokhoz.

Az Európai Unió még pénteken reményét fejezte ki, hogy a svájciak világosan állást foglalnak az új EU-állampolgárok szabad munkavállalásának a lehetővé tétele mellett. Benita Ferrero-Waldner EU-biztos szóvivője szerint egy esetleges elutasítás esetén a schengeni-dublini megállapodásokban foglaltak végrehajtása is nehézségekbe ütközne, valamint az hatást gyakorolna az unió és Svájc kapcsolatrendszerének az egészére is. Svájcban 2000-ben a szavazópolgárok mintegy kétharmada mondott igent az alpesi ország és az EU közötti megállapodásokra, amelyek 2002 júniusában léptek életbe. A Kétoldalú Megállapodások I-es dokumentumgyűjteménye foglalja magába a munkaerő-áramlás szabályozásának a kérdését, amelyről külön kellett döntenie Svájcnak. Az ezen kívüli 5 megállapodás ugyanis automatikusan kiterjed az EU új tagországaira is.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!