Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

A rágalmazás miatti büntetés eltörlését javasolja az ET

MTI
2006.05.02. 14:08

Terry Davis, az Európa Tanács (ET) főtitkára a rágalmazás miatti büntetőjogi felelősségre vonás eltörlését javasolta a Sajtószabadság Világnapja alkalmából. "Az igazságot senki sem titkolhatja el, bár egyesek mindig megkísérlik. Az újságírók fizetik meg ennek az árát" - mutatott rá Davis kedden kiadott nyilatkozatában.

"A véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása igen gyakori jelenség, sokszor erőszakos formában nyilvánul meg, néha halálhoz is vezet" - hangsúlyozta a brit politikus. Adatai szerint 2005-ben világszerte több mint 150 újságíró vesztette életét hivatása teljesítése közben, több mint felük gyilkosság áldozata lett. "A megfélemlítésnek különösen alattomos formája a rágalmazás miatti perbefogással való fenyegetés" - fejtette ki Davis. Mint emlékeztetett, az ET tagállamainak több mint kétharmadában még mindig büntetőjogi felelősségre vonás jár a rágalmazásért, és "ezeket a törvényeket gyakran arra használják fel, hogy elfojtsák a kritikát".

A főtitkár felhívással fordult az ET minden tagállamához annak érdekében, hogy "vizsgálják felül törvényeiket, töröljék el a vonatkozó büntetőjogi rendelkezéseket, és akadályozzák meg, hogy az újságírók elleni indított polgári perekben aránytalan mértékű kártérítést állapítsanak meg".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.