Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Horvátország megbukott az EU-vizsgán

2005.03.10. 19:39
Nem tett eleget korábbi ígéreteinek és nem adta ki Hágának a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina tábornokot, így az EU-csatlakozás lehetőségétől is elesett Horvátország. Zágrábbal jövő csütörtökön kezdődtek volna meg a csatlakozási tárgyalások, ha teljesítette volna a feltételeket.

Nem teljesítette az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltételeit Horvátország, állapította meg az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg a huszonöt tagország állandó nagyköveteinek brüsszeli vitája után. Horvátország a hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT) akadozó együttműködése miatt bukott meg a vizsgán.

Mészáros hős

A döntés nem meglepetés azután, hogy Carla del Ponte, az NT főügyésze szerdai beszámolójában elégtelennek minősítette Horvátország együttműködését. Zágráb többszöri felszólításra sem adta ki a gospici szerb civilek lemészárlásáért felelősnek tartott Ante Gotovina tábornokot. A nyolcvanas években Franciaországban köztörvényes bűncselekmények miatt elítélt Gotovinát a horvát jobboldal egységesen nemzeti hősnek tekinti.

A horvát kormányok folyamatosan tagadták, hogy Gotovina az országban tartózkodna, az NT értesülései szerint azonban az országban bujkál, menekülését a hivatalos szervek is segítik.

"Az EU elnöksége arra a következtetésre jutott, hogy nincs megállapodás Horvátország együttműködéséről a törvényszékkel, és ezt közölni fogják a horvátokkal", mondta egy meg nem nevezett EU-diplomata a tanácskozás után. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a csatlakozási megbeszélések a jövő héten bizonyosan nem indulnak el.

Magyarország támogatta

A tagállamok többsége az ülésen azt javasolta, hogy halasszák el a tárgyalásokat, mert Horvátország mindeddig nem fogta el, és nem adta át Hágának a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina tábornokot. Magyarország ebben a kérdésben - Ausztriával, Szlovákiával, Szlovéniával és egy ideig Németországgal is - a tagállamok kisebb köréhez tartozott, amelyek álláspontja szerint a tárgyalásokat a lehető leghamarabb el kell indítani.

Az EU-tagállamok vezetői decemberben tűzték ki a március 17-i tárgyaláskezdést, feltételként kötve ki a teljes horvát együttműködést az ENSZ-testülettel. A csütörtökön alacsonyabb szinten született határozat várhatóan csak egy nappal a kijelölt időpont előtt, jövő szerdán válik véglegessé, amikor külügyminiszteri szinten is szentesítik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.