Ágnes
-13 °C
0 °C

Rettegésben tartott ír üzletek

2004.02.13. 10:15
Ötből cég közül kettő bűnözők áldozatává vált tavaly Írországban, a vállalkozásoknak évente mintegy egymilliárd eurós kárt okoznak a bűncselekmények. Ezzel párhuzamosan egy év alatt 25 százalékkal növekedtek a biztonsági és biztosítási költségek.
Az üzleti világ szereplőit 938 millió eurós kár érte 2003-ban Írországban - derül ki a Kiskereskedők Társasága (SFA) megrendelésére készült felmérésből. Az adatok szerint nem csak az "intellektuális bűnözők" tevékenysége ad okot aggodalomra: minden tizedik megkérdezett cég erőszakos cselekmény áldozatává vált a 2002 októbere és 2003 októbere közötti időszakban.

Számítások szerint bűncselekményenként átlagosan 3.457 euró a kár, ez 25 százalékos növekedés az egy évvel korábbi helyzethez képest. A feljelentések alapján a fegyveres rablás, a zsarolás, a bankkártya-csalás és a betörés a leggyakoribb bűncselekmény.

Új veszélyek

Az elmúlt egy év alatt 25 százalékkal növekedtek a biztonsági és biztosítási költségek Írországban, ami egyenes következménye annak, hogy a bűnözők ma sokkal szervezettebben, szakszerűbben, ugyanakkor könyörtelenebbül járnak el, mint korábban. Az üzletember-áldozatok egyre inkább arról számolnak be, hogy az őket ért támadások nem a munkahelyen történnek: a bűnözők ott hajtják végre a rajtaütést, ahol az áldozatok biztonsága kisebb, mint a munkahelyen.

Szintén új trend, hogy egyre többen válnak egy éven belül két alkalommal is bűncselekmény áldozatává.

A romló közbiztonság hatására a kiskereskedők több mint fele valamilyen belső megfigyelő-rendszert használ, minden ötödik üzletben rejtett kamerák vannak. A Kiskereskedők Társasága az egyre romló statisztikák hatására felvetette egy olyan egy speciális őrző-védő testület létrehozásának ötletét, amely kizárólag az üzleti élet szereplőinek védelmét látná el.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!