Vilma
-8 °C
3 °C

Isztambul Európa kultfővárosa lenne

2005.10.13. 13:01
Magyarország és Németország mellett a még nem EU-tag Törökország is szívesen adna 2010-ben kulturális fővárost Európának. Az ügyben döntés még nem született, de nem Isztambul lenne az első EU-n kívüli város, amelyik megkapja a címet.

Isztambul is szívesen viselné 2010-ben az Európa kulturális fővárosa címet, erősítette meg az Indexnek Frederic Vincent, az Európai Unió oktatási és külügyi ügyekért felelős biztosának szóvivője. A törökországi város levelet küldött a Bizottságnak az ügyben, de döntés még nem született. Eddig úgy lehetett tudni, hogy 2010-ben egy magyar és egy német város lesz Európa kulturális fővárosa.

#alt#
A csatlakozási tárgyalások megkezdése után együtt lobog a török és az EU zászló Isztambulban (Fotó: Epa)

Vannak kapcsolatok

A törököknek Magyarországgal és Németországgal is vannak kulturális kapcsolatai. Több magyar városban vannak építészeti emlékei a százötven éves török megszállásnak, II. Szulejmán szultánnak Szigetváron szobrot is emeltek, Németországban pedig 2,4 millió török bevándorló él.

Törökországgal - első jelentkezése után negyvenkét évvel - október elején indultak meg a csatlakozási tárgyalások. Azt, hogy 2010-re az EU részévé válik-e a világi, muzulmán ország, még nem tudni, Brüsszelben feltűnően tartózkodnak a konkrét időpont megjelölésétől.

Egy szempontot jelent

Egyébként EU-n kívüli ország is adhat kulturális fővárost, 2008-ban például a norvégiai Stavanger viseli a címet, a közép-európai országok csatlakozása előtt Krakkó és Prága is lehetett kulturális főváros.

A 2010-ben Németország mellett kulturális fővárost adó Magyarországon is tudnak már a török város jelentkezéséről, de Mesterházy Balázs miniszteri biztos még nem tudta megmondani, hogy ez befolyásolja-e a magyar pályázatot, bár - mondta az MTI-nek - "egy szempontot minden bizonnyal jelenteni fog".

A kormány október 23-án hozza nyilvánosságra, hogy Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs és Sopron közül melyik város pályázatát támogatja.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.