Elemér
5 °C
16 °C

Hét év alatt az Unió lekörözi Amerikát?

2003.10.06. 13:44
Az Európai Unió 2010-ig elérheti, hogy gazdasága gyorsabb ütemben fejlődjön, mint az Egyesült Államoké. Ehhez az utóbbi időben tapasztalt enyhe gazdasági növekedésnek tovább kell fokozódnia és amerika gazdaságának labilitására is "szükség van".
Bár a következő két évben a gazdasági növekedés csak mérsékelt lesz az euróövezet országaiban, még ebben az évtizedben várható a nagyobb fellendülés, az, hogy Európában gyorsabb ütemben növekszik az egy főre jutó GDP, mint az USA-ban, derül ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) frissen közzétett európai gazdasági előrejelzéséből.

Elindul a lisszaboni folyamat

A jelentés becslése szerint hamarosan végre megkezdődhet a lisszaboni folyamat megvalósítása, amelynek célja az, hogy az euróövezet 2010-re a világ legversenyképesebb gazdasági térsége legyen. Az elképzelés bírálói mind a mai napig kitartanak amellett: igen kicsi a valószínűsége annak, hogy Európa valaha is túlszárnyalhatná az USA-t.

A jelentés figyelmeztet: világelsővé válni csupán úgy sikerülhet, ha az euróövezet országai hatékony reformokat hajtanak végre, elsősorban a nyugdíjrendszer és a munkaerőpiac terén. Ezen a területen eddig csak Németország mutatott jelentős előrelépést, a franciáknál és az olaszoknál akadoznak a reformok. A cél elérése ugyanakkor nemcsak az euróövezet sikerességén, hanem az amerikai gazdaság "botlásán" is múlik.

Strukturális munkanélküliség

A PwC üzenetét az Európai Központi Bank is megerősítette. A javulás első jele, hogy múlt heti ülésén a bank vezetősége változatlanul hagyta a régóta mélyponton lévő irányadó európai kamatlábakat. Wim Duisenberg, az EKB kormányzója a tanácskozás után kijelentette: bízik abban, hogy az euróövezet lábadozni kezd. A kormányzó elmondta, az utóbbi időszak gazdasági tevékenysége enyhén felülmúlta a várakozásokat, s ez a fellendülés fokozottan erősödni fog 2004-ben.

Az EKB szintén a reform fontosságára helyezi a hangsúlyt. Duisenberg szerint elsősorban munkaerőpiaci reformra és a kereskedelmi szerkezet módosítására, valamint az euróövezet legnagyobb problémájának, a magas szintű strukturális munkanélküliség kezelésére van szükség.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.