Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Egységesítené a jogosítványokat az unió

2003.10.22. 15:46
Egységes európai jogosítvány bevezetését javasolja Loyola de Palacio, az Európai Bizottság közlekedési ügyekért felelős biztosa.
Az új jogosítvány egy műanyag lapocska lenne, amelyet 10 évenként, az időseknek és a hivatásos sofőröknek pedig 5 évenként kellene megújítani - többek között a rajta szereplő fénykép aktualizálására.

Loyola de Palacio szerint az Európai Unióban jelenleg több mint 80 féle különböző jogosítvány él egymás mellett, és ez a rendszer átláthatatlan. Mindenütt eltérő az okmányok lejárati ideje, mások a gépjárműkategóriák, s mindez lehetőséget teremt a jogosítványokkal való visszaélésre, csalásra.

Ezt lehetne megelőzni az egységes európai jogosítvány bevezetésével. A közlekedési biztos egyben javasolta, hogy a fiatalok esetében az illető kora alapján engedélyezzék a különböző teljesítményű motorok használatát: azaz a fiatalok csak bizonyos életkor betöltése után vezethetnének egyre nagyobb űrméretű motorral rendelkező autókat. Az Európai Bizottság a javaslatok közül ez utóbbit már jóvá is hagyta, s azt is támogatja, hogy biztonságosabbá tegyék a jogosítványokat azzal, hogy mindenhol műanyag kártya váltsa fel a gyakran papír alapú jogosítványokat.

Emellett a testület azt javasolta, hogy a segédmotoros kerékpárok vezetését is kössék jogosítvány birtoklásához. Az érintetteknek mindenütt kötelező lenne az elméleti vizsga, azt pedig, hogy gyakorlati vizsgára is kötelezik-e őket, minden egyes ország hatóságai saját maguk dönthetnék el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.