Elemér
5 °C
16 °C

Összeurópai emléknapot javasolnak a kommunizmus áldozatainak

2004.01.20. 18:29
Az új EU-tagok kezdeményezésére akár az egész unió a kommunizmus áldozataira emlékezhet majd. Az Európai Néppárt pedig arra készül, hogy nyilatkozatot fogad el a kommunizmus elítéléséről és a kommunista rendszerek áldozatairól való megemlékezésről.
Az Európai Néppárt arra készül, hogy nyilatkozatot fogad el a kommunizmus elítéléséről és a kommunista rendszerek áldozatairól való megemlékezésről - közölte az MTI-vel Szájer József, a Fidesz - MPSZ alelnöke, az Országgyűlés európai parlamenti megfigyelő csoportjának tagja. A képviselő tájékoztatása szerint az EPP február 4-5-én Brüsszelben tartandó kongresszusán fogadják el az elnökség által most jóváhagyott nyilatkozattervezet, amely egyébként lett és magyar kezdeményezésre született.

Vaira Vike-Freiberga lett köztársasági elnök tavaly októberben, az Európai Parlamentben (EP) mondott beszédében javasolta, hogy hozzanak létre európai központot, amely a kommunista rendszer bűneinek feltárásával és az áldozatokra való megemlékezéssel foglalkozna. A Fidesz - MPSZ és az MDF európai parlamenti megfigyelői akkor közleményben fejezték ki egyetértésüket az elnökasszony kezdeményezésével.

Az EPP elnökségének tervezete szerint a februári kongresszuson jóváhagyandó nyilatkozatban is szerepel az a javaslat, hogy létesüljön dokumentációs és kutatóközpont a kommunista rendszerek által elkövetett törvénysértések feltárására. A nyilatkozat kezdeményezni fogja továbbá, hogy jelöljenek meg egy összeurópai emléknapot a kommunizmus áldozataira való megemlékezésre, illetve állítsanak emlékművet a tiszteletükre - közölte a magyar képviselő hozzátéve, hogy mindezt az - a lett elnök asszony beszédében is szereplő - gondolat indokolja, hogy a nácizmushoz hasonlóan a kommunizmus ideológiája ellen is folyamatosan küzdeni kell, és életben kell tartani az áldozatok emlékét.

A nyilatkozat februári elfogadása után az EPP képviselői minél több európai fórumon - mindenekelőtt magában az EP-ben, de az Európa Tanácsban és másutt is - képviselni fogják az abban foglalt gondolatokat. Kezdeményezni kívánják, hogy az EP a tíz új tagország május 1-jén esedékes csatlakozása alkalmából fogadjon el egy ennek megfelelő tartalmú határozatot.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.