Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Az idézetek miatt drágább lesz a tankönyv

2003.10.18. 12:40
Az elmúlt hetven év irodalmi művei kimaradhatnak a diákolvasmányokból. Az uniós jogharmonizáció miatt ugyanis ezután jogdíjat kell fizetni a tankönyvekben közölt idézetek, képek, és versek után, ha azok szerzői 70 évnél korábban haltak meg. A jogszabály elsősorban az irodalom, történelem, művészettörténet és mozgókép-kultúra könyveket érinti.
A Népszava szombati számában arról számol be, hogy tankönyvkiadók szerint a szerzői jogdíjról szóló törvény jövő májustól érvényes módosítása következtében a kiadók olcsóbb, azaz gyengébb minőségű tankönyveket lesznek kénytelen kiadni. Így például gyengébb minőségű papírt, olcsóbb kötési technológiát választanak, kevesebb igényes grafikát, fotót és eredeti forrásművet építenek be könyveikbe.

A napilap egy kiadó számítása szerint a jelenleg 750 forintért kapható első osztályos gimnáziumi történelemkönyv 12 ezer forint lenne, ha a benne szereplő 400 alkotás után fizetni kellene jogdíjat.

Az is könnyen előfordulhat, hogy Petőfi Sándor Tisza című verse még benne lesz a könyvekben, József Attila A Dunánál című verse azonban már nem.

A jogszabály elsősorban az irodalom, történelem, művészettörténet és mozgókép-kultúra könyveket érinti, de a természettudományi könyvekből is hiányozni fognak a képek.

A kiadók szerint probléma lesz a kiadók felkutatása is, hiszen ez sok esetben hosszú időt vesz igénybe.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.