Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Kovácshoz közelebb áll az adóügy, mint az energiapolitika

2004.11.07. 18:58
November 16-án két bizottság is meghallgatja Kovács Lászlót, aki elmondta: az adó- és vámpolitika közelebb áll hozzá, mint az energiapolitika.
Kovács László uniós adóügyi biztosjelölt vasárnap az MTI-nek azt mondta: sokkal közelebb állnak hozzá az adóügyek, mint a korábban számára kijelölt terület, az energiapolitika. "Annyiban közelebb áll hozzám, mint az energiapolitika, hogy ehhez műszaki ismeretek nem kellenek" - közölte. A politikus elmondta: közgazdasági ismertek szükségesek a terület ellátáshoz, és mivel közgazdasági egyetemet végzett, az adó- és vámpolitika nem teljesen idegen számára.

Sok felkészítő anyag

Az Európai Bizottság az EU kormányának is tekinthető. "Ahogy a magyar kormányban sem hiszem, hogy van olyan poszt, ami jelentéktelen, súlytalan, netán szégyellni való lenne, meggyőződésem szerint az unió kormányában sincs sem jelentéktelen, sem súlytalan, sem szégyellni való terület" - jelentette ki. José Manuel Barroso, a bizottság elnöke azt várja, hogy minden biztos a saját területe mellett a többi területen is vegyen részt a politika formálásában, a döntések előkészítésében, meghozatalában és végrehajtásában.

"Én abban az előnyös helyzetben leszek, hogy három portfólióval kapcsolatosan meglehetősen erős korábbi tapasztalataim vannak. Ezek a külkapcsolatok, a bővítés és a fejlesztési politika" - mondta Kovács László. Közölte: a felkészülésben adó- és vámpolitikával foglalkozó magyar szakemberek is segítik, Brüsszelben pedig az adó- és vámpolitikával foglalkozó főigazgatóság szakértői lesznek a segítségére. Közölte: sok felkészítő anyagot állítottak össze számára, de főként a szakértőkkel történő beszélgetéssel készül a november 16-i európai parlamenti bizottsági meghallgatásra.

Kovácsot az országon kívül

Jelenleg adó- és vámpolitikával a holland Frits Bolkestein foglalkozik, előtte az olasz Mario Monti felelt a területért. Kovács közölte: két bizottság is meghallgatja november 16-án, az egyik hatáskörébe az adópolitika tartozik, a másikéba pedig a vámpolitika; a két meghallgatás egymást követi.

Kovács újrajelölése jó darabig nem volt biztos, mert az Európai Néppárt egy ideig nem akart belenyugodni, hogy csak konzervatív és liberális jelöltet távolít el Barroso; cserébe a magyar biztos fejét követelték. A volt külügyminiszter újrajelölése jórészt Gyurcsány Ferenc kitartásának köszönhető, no meg annak, hogy a magyar politikai vezetésben állítólag teljes egyetértés van arról, hogy Kovácsot az országon kívül kell tudni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.