Vilma
-8 °C
3 °C

Leszek Miller nem enged a huszonhétből

2003.12.17. 13:23
A lengyel miniszterelnök egy interjúban azt közölte, hogy "fenyegetések" hatására nem fog engedni álláspontjából az uniós alkotmány ügyében, és egyébként sem hiszi, hogy országát a szavazati arányok ügyében tanúsított hajthatatlansága miatt megtorlás érhetné.
Leszek Miller, a Financial Timesnak adott, szerdán közölt interjúban kijelentette: Varsó álláspontja szilárd ésszerűségeken alapszik. A lengyel vélemény módosulhat, de nem fenyegetések, hanem csak érvek hatására - tette hozzá. A miniszterelnök kijelentette: a brüsszeli nyomás ellenére a januárban kezdődő soros ír EU-elnökség alatt sem kíván engedni a nizzai szerződésben meghatározott szavazati arányokból.

Nem tart retorziótól

A vita középpontjában az áll, hogy a nizzai csúcs résztvevői Spanyolországnak és Lengyelországnak egyenként 27 voksot juttattak az Európai Tanácsban, Németországnak pedig - amelynek nagyobb a lakossága, mint a másik két országé együtt - csak 29-et. Leszek Miller a Lengyelországnak kiosztott voksok védelmében a brüsszeli csúcson - spanyol támogatással - meghiúsította a kibővített unió működésére kidolgozott alkotmánytervezet elfogadását.

A helikopter-balesetben megsérült, betegágyában nyilatkozó Miller azt mondta a brit üzleti napilapnak: nem hiszi, hogy Lengyelországot bármiféle retorzió érhetné. "Ha ez megtörténik, az nagyon súlyos válsághoz vezetne az unión belül, és tápot adna a szkepticizmusnak sok csatlakozó országban."

Két sebességű Európa

Miller közölte: nem hiszi azt sem, hogy a hat legnagyobb uniós befizető ország által a bizottságnak küldött minapi levél, amely szerint az EU-költségvetést tíz évre a jelenlegi jövedelemarányon kellene befagyasztani, Lengyelország ellen irányulna. A kormányfő szerint a javaslatot a gazdasági körülmények indokolták, és nincs köze a brüsszeli csúcs kimeneteléhez. Miller szerint ezt a levelet mindenképpen megírták volna, függetlenül a brüsszeli fejleményektől.

A lengyel politikus kijelentette: nehéz lenne elképzelni, miként valósulhatna meg az eredeti alapító tagállamok saját, szorosabb integrációja a szélesebb unión belül, ahogy ezt Belgium és Németország a brüsszeli kudarc után fölvetette. Hozzátette: ha megvalósul a két sebességű Európa, Lengyelország a belső maghoz csatlakozna, de előbb "meg kell tudnunk, hogy ez a kezdeményezés miből is áll".

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.