Miklós
-7 °C
2 °C

Új politikai csoport alakulhat az EP-ben

2004.06.30. 16:56
Konzervatívokból és szocialistákból átigazolt képviselőkből hozna létre egy új frakciót az Európai Parlament liberális képviselőcsoportja. Az új csoport "gyakorlatias megközelítés alapján kívánja folytatni tevékenységét", a jövő hét elején nyilvánosságra hozandó programja pedig hangsúlyozottan Európa-párti lesz.
Új, centrista politikai csoport megalakítására készülnek az Európai Parlamentben a liberálisok, valamint a konzervatív és a baloldali képviselők egy része - jelentették be a liberális pártcsoport illetékesei szerdán Brüsszelben.

Nyolcvan tagúra bővítenék

Tájékoztatásuk szerint az Európai Liberális Demokraták és Reformerek pártjának (ELDR) vezetősége a politikai csoport két hét múlva tartandó tanácskozásán fogja előterjeszteni az ezzel kapcsolatos javaslatokat. A vezetőség kezdeményezi, hogy a jelenlegi ELDR-csoport tagjai a Pierre Bayrou vezette Unió a Francia Demokráciáért (UDF) párthoz, illetve a Romano Prodi, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke által alapított olasz baloldali Olajfa koalícióhoz tartozó képviselőkkel együtt hozzák létre az új, centrista csoportot.

A kezdeményezők azt remélik, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért néven megalakítandó frakció legkevesebb 80 képviselőből áll majd, s ezzel a harmadik legnagyobb csoport lesz az újjáválasztott EP-ben. A hónap közepén tartott európai választásokon ismét a konzervatív és keresztény pártokat tömörítő Európai Néppárt és Európai Demokraták (EPP-ED) szerezte meg a legtöbb - 279 - mandátumot a 732 tagúra bővült EP-ben. A második legnagyobb poltikai csoportot alkotó szocialisták 199, az ELDR 67, a zöldek pedig 40 képviselői helyhez jutottak.

Gyakorlatias megközelítéssel

A liberálisok szerint az új csoport gyakorlatias megközelítés alapján kívánja folytatni tevékenységét a parlamentben, a jövő hét elején nyilvánosságra hozandó programja pedig hangsúlyozottan Európa-párti lesz. Graham Watson, az ELDR parlamenti csoportjának jelenlegi vezetője, az új frakció egyik szervezője közölte: törekvéseik arra irányulnak, hogy az európai politizálás súlypontját ismét közelebb hozzák a politikai centrum liberális és demokratikus hagyományaihoz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.