Pál
-9 °C
0 °C

Magyarországtól benne lehet Isten az EU alkotmányában

2003.10.22. 14:10
"Aktívan" ugyan nem támogatja, de elfogadná a keresztény hagyományokra utaló kitételt az európai alkotmány preambulumában Magyarország - mondta el Juhász Endre a Handelsblattnak. Az uniós integrációért felelős miniszter az EU "széttöredezésétől" tart. Medgyessy a kisebbségi jogok rögzítéséért és a tagállamok állandó bizottsági képviseletéért küzd.
Magyarország ugyan "nem támogatja aktívan", hogy az EU alkotmányának preambulumában említést tegyenek a keresztény értékekről, kész elfogadni azt, ha az államok többsége támogatja - jelentette ki a német Handelsblatt gazdasági napilapnak adott nyilatkozatában Juhász Endre, az uniós integrációért felelős tárca nélküli miniszter.

Száttöredezéstől tartanak

Magyarország nem ért egyet azzal, hogy az EU-n belüli "csoportképződéshez", az úgynevezett strukturális együttműködéshez már a tagállamok egyharmadának jogot biztosít az európai alkotmány tervezete - mondta Juhász. Egy ilyen, bizonyos kérdésekben szorosabban együttműködő csoportnak a tagállamoknak legalább a felét kell tömörítenie, különben fennáll a széttöredezés veszélye.

Garanciának kell léteznie arra, hogy egy ilyen strukturális együttműködés az EU többségét képviseli - fejtette ki a tárca nélküli miniszter.

Medgyessy állandó képviseletért harcol

A napilap Medgyessy Pétert is megkérdezte az uniós csúcstalálkozón kialakult véleményéről. A magyar miniszterelnök védelmébe vette kormánya a kisebbségi jogok EU-alkotmányában történő rögzítésére vonatkozó tervét.

"Magyarország egyik alapvető célja a tagállamok egyenlő jogállásának a biztosítása" - mondta el a kormányfő a gazdasági napilapnak. Medgyessy fontosnak tartja, hogy minden tagállam hosszú távon is szavazati joggal rendelkező tagot delegálhasson az Európai Bizottságba.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Horvátország

Az igazi nyaralást a tengerparti kikapcsolódás jelenti öblök, sziklák, vagy homokos partok mentén.