Emánuel
3 °C
12 °C

Brüsszel véget vetne a Microsoft monopóliumának

2003.10.30. 16:07
Az Európai Bizottság új frontot nyitott a Microsoft monopóliuma elleni háborúban, mert a vállalat szoftverlicensz-szerződései sértik az európai versenyszabályokat - írja a Financial Times.
A brüsszeli testület 20 hardvergyártó vállalatot keresett meg levélben, hogy megvizsgálhassa azoknak a Microsofttal kötött szerződéseit. A Bizottság azzal a gyanúval él, hogy a megállapodások, amelyeket az amerikai szoftveróriás kötött olyan cégekkel, mint az IBM, a Toshiba vagy a Hitachi, egyenlőtlen versenyfeltételeket biztosítanak, mivel megakadályozzák a hardvergyártókat a saját szoftverszabadalmaik alkalmazásában.

A Financial Timesnak nyilatkozó bizottsági forrás elismerte, hogy információt kértek a gyártóktól a szerződésekről. A testület a cégek kérése nyomán szánta el magát a lépésre, de egyelőre nem alakította ki álláspontját az ügyben. A gazdasági napilapnak tett nyilatkozat szerint még csak az információgyűjtésnél tartanak, amellyel igazolni szeretnék a jogtalan korlátozásra vonatkozó sejtéseket.

A Microsoft a Financial Times megkeresésére nem kommentálta az ügyet, de arra hivatkozott, hogy a licensszerződéseit már alapos vizsgálatnak vetették alá az Egyesült Államokban lezajlott trösztellenes perek során.

A bizottságot a licensszerződések miatt informális csatornákon keresték meg a Microsoft riválisai. A testület szeretné megakadályozni, hogy a gyártók saját szabadalmainak felhasználásat tiltó, egyenlőtlen feltételeket biztosító szerződésekkel a cég tovább növelje előnyét a piacon. A jelenlegi gyakorlattal a cég ugyanis egy sor lehetséges konkurensét zárja ki a versenyből.

Jelenleg az Európai Bizottság egy másik trösztellenes pert is folytat a cég ellen a szerverpiacon meglévő, jogouslatlannak tartott előnye és a Windows Media Playernek az operációs rendszerrel együtt való árusítása miatt. Az ügyben novemberben tartják az első meghallgatást. A testület szeretné elérni, hogy az ítélet kötelezze a Microsoftot arra, hogy tegye nyilvánossá a szerverszoftverek forráskódját, válassza le a Media Playert az operációs rendszerről és fizessen bírságot. Az ügyben jövő év elejére várják az ítéletet.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Thaiföld

3 hetes körút Thaiföldön amolyan hátizsákos módra.