Árpád
-2 °C
9 °C

A norvégok ismét szavazhatnak az EU-tagságról

2004.01.07. 09:26
Norvégiában a lakosság döntő többsége úgy gondolja, hogy lesz harmadik népszavazás az ország EU-csatlakozásáról. A norvégok már két ízben, 1972-ben és 1994-ben az uniós tagság ellen szavaztak. A harmadik referendumra 2005 után kerülhet sor. Az EU-t elutasítók aránya különösen az ország északi részén magas, az oslóiak inkább belépnének. A tagságot régóta ellenző kereszténydemokrata kormányfő már nem utasítja el egyértelműen az EU-t.
A norvégok 70,5 százaléka biztosra veszi, hogy harmadszor is szavaznia kell az ország EU-csatlakozásáról, s a népszavazása a 2005-ben esedékes parlamenti választásokat követően kerül sor.

Egyre többen ellenzik

Az EU-csatlakozást támogatók 75 százaléka vélekedik úgy, hogy Norvégiában harmadszor is referendumot írnak ki, és hasonlóképpen nyilatkozott az EU-tagságot ellenzők 67 százaléka is, derül ki a Dagens Næringsliv norvég gazdasági lap hasábjain ismertetett Sentio-Norstat-felmérésből. A norvégok 44 százaléka továbbra is elutasítaná az EU-tagságot, 40 százalék megszavazná, és igen nagy, 16 százalékos a határozatlanok aránya.

A jelek szerint a közvélemény inkább az elutasítás felé hajlik: egy évvel ezelőtt még a norvégok 57 százaléka az EU-tagság mellett foglalt állást, és csupán 27 százalék ellenezte azt. Az országban jól érzékelhető észak-déli megosztottság alakult ki: az északi tartományok keményen ellenzik az uniós tagságot, ezzel szemben az Oslo-környéki délvidék inkább EU-párti.

A kormányfő lebegtet

A tízek 2004. május 1-i csatlakozása kapcsán Norvégiában ismét előtérbe került egy harmadik referendum megszervezésének kérdése. A konzervatívokból, kereszténydemokratákból és baloldali liberálisokból álló jelenlegi koalíciós kormány messzemenően elutasítja Norvégia EU-tagságát, s egyetértés van abban, hogy négyéves mandátumuk idején nem bocsátják újra döntésre a kérdést.

Ugyanakkor Kjell Magne Bondevik kereszténydemokrata kormányfő, aki korábban hosszú évekig elszánt ellenzője volt az ország EU-csatlakozásának, nemrég kijelentette: "a norvég EU-tagság nem tekinthető mindörökre lezárt kérdésnek".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.