Dömötör
11 °C
14 °C

Öncsonkító menedékkérők Svédországban

2004.04.02. 15:00
Több száz menedékkérő csonkította meg ujjhegyeit azóta, hogy 2003 januárban az Európai Unió előírta a menedéket kérők ujjlenyomatának vételét. Az elkeseredett menekülők késsel, pengével, illetve sósavval tüntették el ujjlenyomataikat, így akadályozva azonosításukat.
Svédországban a menedékjogért folyamodók százai csonkították meg ujjhegyeiket, hogy ezzel lehetetlenné tegyék ujjlenyomat alapján való azonosításukat, és ezzel megnehezítsék kiutasításukat a skandináv országból.

A hatóságok pénteken közölték, hogy becslések szerint 400-500 Svédországban tartózkodó és menedékért folyamodó személy csonkította meg ujjhegyeit azóta, hogy 2003 januárban az Európai Unió előírta a menedéket kérők ujjlenyomatának vételét. Az EU rendelkezései kimondják, hogy az olyan menedéket kérőket, akik a skandináv országba érkezésük előtt egy másik EU-országban éltek, a svéd hatóságok visszaküldhetik ugyanabba a tagországba.

"Láttunk kések és borotvapengék okozta sebhelyeket, valamint ujjlenyomatokat, amelyek teljesen eltorzultak, mivel a kérelmezők sósavval vagy hasonló anyaggal roncsolták kezeiket" - jelentette ki Bengt Hellstroem, a svéd bevándorlási hivatal munkatársa az AFP hírügynökség tudósítójának.

Az EU vonatkozó rendelkezésének bevezetése óta Svédország 26 ezer ujjlenyomatot vizsgált meg. Ebből 1300 értelmezhetetlen, közülük 4-500 öncsonkítás következtében. Egy 18 éves menedéket kérő nevének elhallgatásával így számolt be a svéd rádióban az ujjcsonkítás gyakorlatáról: "Bekapcsoltam a tűzhelyet és megvártam, amíg forró lett. Akkor rányomtam mind a tíz ujjamat. Amikor már megégtek, olajat öntöttem rájuk és megint a tűzhelyre nyomtam őket." A rádió szerint a fiatal ember Olaszországon át érkezett Svédországba és el akarta kerülni, hogy visszatoloncolják őt Olaszországba, mert csalódott az ottani életkörülményekben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!